İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat İş İlanları ve Kariyer İpuçları
  3. Yurtdışı Tecrübesinin Faydası

Yurtdışı Tecrübesinin Faydası

featured


İşte yurtdışı deneyiminn bir kişiye kazandırdıkları :

1. Kişiliğinize Kattıkları:

Yurtdışında okumak, çalışmak cesaret isteyen bir davranıştır. Hiç bilmediğin bir yerde yaşamaya, tanımadığın insanlar ile yabancı dilde anlaşmaya  çalışacaksın. Kültürleri tamamen farklı insanlar ile, sistem ve standartları tamamen farklı bir ülkede geçecek zaman. Kimi zaman ölçü birimlerinden sıkıntıya girecek başın, kimi zaman yolda kalacaksın. Kaybolduğun da olacak  belki de. Tüm bu sıkıntıların üstesinden gelmek insana eşsiz bir özgüven kazandıracaktır. Bu özgüveni günlük hayatında ve iş hayatında da her daim  hissedecektir.

Farklı insanlar, farklı bir yaşam tarzı insanın ufkunu genişletir, farklı bakış açıları kazanmasını sağlar. Yeni yerler gezilip görülmesi, farklı kültürlerin öğrenilmesi kişinin sosyal yönüne fazlasıyla bir güç katar. İnsanın duygusal zekasını geliştirir.

Bilgi ve becerilerinizi zorladığınız, hiç tanınmadığınız bir ortamda kendinizi daha iyi tanıma fırsatı bulursunuz.

2. Yabancı Dil:

Gittiğiniz ülkenin dilini öğrenmek için benzersiz fırsat. Çünkü yabancı dil eğitimini ister en iyi kolejde, ister çok kaliteli bir kursta alın. Hiçbirisi yabancı dil için yeterli değil. Bir dili doğru şekilde öğrenebilmek için, o dilin konuşanları ile pratik yapmalı, o dili konuşan insanların yaşayış şeklini, değer yargılarını ve kültürlerini bilmeniz gerekir. Ancak o zaman yabancı dilde çat-pat günlük konuşmanın ötesine geçebilir, o ülkede okuyacak, çalışacak ve yaşayacak kadar o dili öğrenebilirsiniz.

 

3. Kariyerinize Kattıkları:

Yurtdışı deneyimi, pek çok açıdan kariyer merdiveninde sizi yukarı basamaklara çıkaracaktır. Yurtdışı tecrübeniz ile kazanacağınız ya da geliştireceğiniz yabancı dil bilgi ve becerileriniz, farklı firmaların farklı disiplinlerinde kazanmış olduğunuz iş tecrübesi firmalar için asla gözardı edilmeyecek nitelikleriniz olacaktır. Türkiye’deki üst düzey şirket yöneticileri ve akademisyenlerin profillerine baktığımızda, büyük oranının geçmişinde yurtdışı eğitimi ve iş tecrübesi vardır. Farklı düşünebilen, farklı insanlar ile güçlü iletişim kurabilen, farklı çalışma ortam şartlarına uyum sağlayabilen bir kişi her zaman değerli olur. Bu da 1. maddede saydığımız, yurtdışının kişiliğinize kattıkları ile alakalıdır.

Ayrıca yurtdışında çalıştığınızda, farklı firmalar tarafından izlenme ihtimalinizde olacaktır. Belki de bu kariyerinize yurtıdşında devam etmek için bir fırsat olacaktır.

 

4. Maddi Açıdan Kattıkları :

Yutdışında, maddi açıdan Türkiye’ye göre fazlası ile tatmin olabilirsiniz. Ülkeye, sektöre, firmaya, çalışılan pozisyona göre değişmekle beraber, yurtiçinde kazandığınızın 1,5 -3 katını belki de daha fazlasını yurtdışında kazanabilirsiniz. Yurtdışında çalışmak, maddi açıdan sadece yurtdışında çalışılan sürede fayda sağlamaz.ilk 2 maddede sıralan anvantajlar sayesinde yurtiçinde de daha dolgun maaş ile daha yüksek pozisyonda iş bulunabilir. Çünkü  yukarıda bahsedildiği gibi yurtdışı deneyimi kişiyi değerli kılacaktır.

5.Diğer:

Pek çok kişiye göre yurtdışının en büyük dezavantajı özlemdir. Ancak ben bu durumunda bir avantaj olacağını düşünüyorum. Yurtdışında iken, geride bırakıp özlediğimiz şeyler,  hiç farkında olmadığımız en ufak değerlerin bile kadar önemli olduğunu  hatırlatacaktır. Buda geridönüşte daha olumlu yaşamamızı sağlayacaktır. Ayrıca belki bir daha göremeyecek olsan da hiç unutulmayacak ömürlük arkadaşlıklar kazanacaksınız. Son olarak, ülkenizi tanıtma fırsatı bulacaksınız.

 

Aykut ÖZDEMİR
İnşaat Mühendisi

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (23)

  1. Merhaba Aykut bey ben inşaat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Fırsat buldukça sitenizi takip etmeye çalışıyorım.paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim emeğinize sağlık. Hayatınızda başarılar.

  2. Erdem Sezgin 11 yıl önce

    Merhabalar Aykut Bey.Öncelikle bu yazıyı bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.Ben YTÜ’de 2. sınıf inşaat müh. öğrencisiyim.Bu yaz yurtdışında staj yapma imkanı bulacağım büyük ihtimal.Stajı yurtdışında yapmanın bana bir getirisi olacak mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba

      Her ne kadar süre az olsa da, yazıda bahsettiğim pek çok artıyı yurtdışı stajınızda kazanacaksınız. Ayrıca gideceğiniz firmaya ileride iş başvurusunda bulunduğunuzda, bu stajınız bir referans olacaktır. Yani size açık bir kapı kazandıracaktır. Yurtdışına staja giden pek çok meslektaşımdan biliyorum, mezun olduklarında o firmalarla yurtdışı görevlerine gittiler. 1 aylık süreci iyi değerlendirirseniz, sadece mesleki anlamda değil, yurtdışında işlerin nasıl yürüdüğü konusunda da iyi bir tecrübe edinmiş olacaksınız.

      Başarılar…

  3. Iyi günler ben Viyana teknik Üniversitesinde mimarlik egitimi görmekteyim.ülkeme döndügümde en az 3 dil biliyor olarak dönecegim.üniversite prosedürü böyle.ne gibi avantajlarim yada dezavantajlaim olacak bunlari bilmek istiyorum.insaallah bitirdigim zaman is kaygilarim olur mu?

    • Merhaba

      3 dil bilmeniz sizin için büyük avantaj olacaktır ve çeşitli alanlarda sizi seçkin kılacaktır. Tabi bu birazda bildiğiniz dilin Türkiye inşaat sektöründe çalışan firmalardaki geçerliliğine bağlı. Bu açından iş bulma konusunda sıkıntı çekeceğiniz sanmıyorum. Ancak yurtdısında okuduğunuz için, Türkiye’deki sektör yapısına olsun, teknik terimlerin Türkçe’sine olsun, yabancılık çekeceğinizden iş hayatında sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Yurtdışından mezun iş arkadaşlarımdan gördüklerim bu doğrultudadır.

      • Cok tesekkür ederim bilgileriniz icin.Sunuda sormak isterim staj dönemi ile ilgili ne öneriyorsunuz? Türkiye de mi? yoksa Avrupa da mi? Devlet sektörü mü benim bu durumum icin daha avantajli yoksa özel sektör mü? Her iki durumda gerceklesirse kazanclarim nasil olur?
        Tesekkür ederim cevaplariniz icin…

        • Sizin durumunuz için Türkiye’de staj yapmanız yararınıza olacaktır. En azından ülkedeki sektöre, işlerin işleyişine aşinalık kazanırsınız. 3 yabancı dil ve 4 yıllık yurtdışı eğitimi ile, devlet memuru olmanızı tavsiye edemeyeceğim açıkcası :)

          Başarılar dilerim

          • :D Peki kazancim nasil olur özel sektörde tahmini fiyat verebilir misiniz? Burasiyla kayaslamak istiyorum

  4. Merhaba. Rusya’da şantiyede inşaat mühendisi olarak çalışma şansım var. Ancak etraftan duyduğum hayatın mahvoluyor çok çalışıyorsun lafları beni ürküttü. Gerçekten sabahtan yatıncaya kadar geçen zaman çalışarak mı geçiyor? 12 saatlik mesai saatinden daha mı fazlası oluyor. Ya da insanların böyle düşünmesinin sebebi 2 haftada 1 gün tatil olması mı? Cevaplarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    • Bu firmaya, projeye ve projenin sürecine göre değişir. Benim sabah 8 akşam 7 mesai yaptgımda oldu, yogun dönemde sabahlara kadar çalıştgım da oldu mesela. Ama sen şantiyede çalışacaksan, Türkiye’de de farklı durum bekleme. Yazları özellikle, her gün beton olur, her gün geç saatlere kadar kalırsın belki de. Yani bu olay yurtdışı ile alakalı değil, şantiyecilik böyle birşey.

  5. Aykut bey merhabalar,

    değerli yönlendirmeleriniz için teşekkürler.

    ben YTÜ Endütri Müh. mezunuyum ve bi yıllık iş tecrübesi yaptıktan sonra askerlik görevimi henüz tamamladım. Şuan yaşım 27. önümde 6 aylık bir dil okulu ve sonrasında yine ingiltere de MBA yapma şansım var bu benimde çok istediğim birşey. aynı zamanda çok ta istediğim pozisyonda bir iş teklifi aldım. size danışacağım şey,

    dil okulu ve sonrasında masterı değerlendirip Türkiye ye dönsen yaşım 29 olacak bu benim için bir handikap olabilirmi. eğer bu bir olumsuzluk oluşturacaksa sizce iş teklifini değerlendirip yaşım çok ta geçmeden iş tecrübesimi yapmalıyım.

    Teşekkürler.

    • yaş ilerledikçe yeni mezu olarak iş bulmak zorlaşabilir. geçenlerde birisi ile yazışmıştım avrupada eğitim görmüş 3 yabancı dili var 35 yaşında ama iş bulamıyor Türkiye’de. 29 o kadar da geç bir yaş değil ancak istediğin eğitimi al yeni mezun maaşı ve şartlarıyla işe gireceksin ilk etapta bunu da göz önünde bulundur. Kimse mater yaptın avrupada okudun diye 5000 tl maaş ile başlatmıyor. 2000 verecek yer 2500 verir 2500 verecek yer 3000 verir en fazla. yaş ilerledikçe kişisel olarak da şartlart, yapılan işler vs. bunları beğenmeme durumu olabiliyor. Bunlar problem olmayacaksa yabancı dil ve mba kariyerindeki daha ileri dönemlerde oldukça işine yarayacaktır

  6. ömer faruk 9 yıl önce

    merhaba aykut abi ben cukurova uni. insaat muhendisligi 3.sinif ogrencisiyim ayni zamanda insaat ustasiyim(demir,duvar,kalib) bunun bi faydasi olur mu is hayatinda? birde hangi uni. mezun oldugun onemli mi?

    • Merhabalar

      Üniversitenin önemi için https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/mezun-olunan-universitenin-onemi.html yazımı okuyabilirsin.

      Usta olarak çalışmanın faydasını elbette göreceksin, sonuçta yapılan işi en ufak detayına kadar bildiğinden problemlere daha verimli çözümler üretir, formenlerin yeni mezun olmanı kullanıp seni ayakta uyutmaya çalışmasına müsade etmezsin vs. :) ofiste çalışırsan da birim fiyatları daha rahat analiz edebilir, daha dogru metrajlar çıkarırsın uygulama detayını bildiğinden diyebilirim. Yani imalatı bilmek faydalıdır. Ama usta olarak çalışmasan da bütün bu donanımlara sahip olacaktın ama belki biraz daha uzun sürede.

      Ama burdan diğer arkadaşlar için belirteyim, şunu çıkarmamak gerekir, “o zaman bir gidip inşaatta çalışayım biraz” :) buna karşıyız. baba mesleği olabilir, maddi sıkıntılardan dolayı böyle çalışılmış olabilir ama sırf imalatı öğrenmek için bir inşaat mühendisi adayının işçi olarak çalışmasına karşıyım. Böyle yapan arkadaşlar var. Sonuçta bir inşaat mühendisine lazım olacak kadar imalatı iş hayatında öğreneceksiniz arkadaşlar. Yaz tatillerinde usta olarak çalışmak yerine, stajyer mühendis olarak çalışın.

      Başarılar

  7. GÖKHAN MİRAÇ 9 yıl önce

    Merhaba, ben yurtdışı ile yurtiçi stajı arasında büyük fark olup olmadığını merak ediyorum ?

    • Merhaba Gökhan

      Yazıda zaten sorunun cevanı var. Yazıya ek olarak şunu söyleyebilirim, yurtdışında iş yapan firmalar genelde büyük firmalar. Bu bir avantaj. Böyle firmalarda sistemi görmek, ilerisi için açık kapı bırakmak önemli. Bir de konut gibi projeleri saymazsak, genelde nitelikli projeler, havaalanları, santraller, arıtma tesisleri, stadyumlar, yüksek yapılar, kompleks yapılar vb. bu gibi nitelikli projeler. Yani Moritanya’da prefabrik konutlar yapılan bir projede belki çok şey kazanamazsın ama Dubai’de yapay ada üzerine yapılan bir yüksek yapıda, Türkmenistan’da yapılan bir Olimpiyat Köyü veya havaalanında, Katar’daki bir metro projesinde çok güzel tecrübeler edinebilirsin gibi.

  8. Merhabalar AYKUT BEY ben sizin memleketiniz olan K.maraş’ta inşaat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim 1 yıl Polonya’da erasmus programından faydalandım yalnız bir türlü yurt dışı etkisini üzerimden atmış değilim.Yazılarınızı okuyorum daha başka yazılar da okuyor ve sektörde başarılı olmanın tek yolunu akıl ve beceri de görüyor yanında bir de şans tabi.Bir yandan da sektörün cok fazla daraldığını görüyor ümitsizliğe kapılıyorum.Diplomamı alıp yurt dışında sektörde yer edinmek istiyorum.Önerileriniz nelerdir? teşekkürler sağlıklı ve başarılarla dolu bir hayat diliyorum……

    • Yurtdisindan kastin hangi ulkeler mesela? Gelismis ulkelerde teknik personel olarak calismak icin cidddi niteliklere veya baglantilara ihtiyacin var. Simdiden yabanci dil, o ulkelerde master vb. Egitim gibi durumlara girip ulkede sektorel ve akademik cevreler olusturman lazim. Ama ortadogu kuzey afrika orta asya turk ulkeleri rusya falansa kastin, turk muteahhitlerinin ates gibi calistigi:) oralarda uzun sure kalmis insanlarin hayat tarzlarına bir bak derim. Davulun sesi uzaktan hos gelir. Birikim konusunda iyi ancak sosyal anlamda ciddi zorluklari var. Eger gercekten bunu istiyorsan Bu ulkelere biraz gozunu karartip ve başvuruları zorlayarak gidersin bir sekilde. Yurtdisi piyasasi eskisi kadar canlı olmasa da hala ölmedi ve sirkülasyon cok fazla.
      Başarılar

  9. Merhaba AYKUT BEY; londrada city university of london da insaat muhendisligi okuyorum son sinifta, gelecek yilda master da cambridge gibi bir yerde yapicagim. Ne dusunuyorsunuz turkiye ye geri dondugumde calisma imkamlarim hakkinda saygilar.

  10. Merhaba Aykut bey benim yaşım 18 ve şimdiden yurt dışında hayalim var ülkeme daha güzel katkılar sağlamak için mimarlık okumak istiyorum ve yurt dışına gitmeyi düşünüyorum ama orda çalışmak için evli olmak şart mı ve bana katkıları ne gibi olabilir çünkü farklı mimari kültürleri gezip oralarda çalışmak benim ve kendimi yetiştirmek konusunda daha öne atacağını düşünüyorum ama pişman olmak korkusu var sonuçta aileden uzak kalicaksin ama mimarlık için değer diyorum kendimi ne kadar çok yetiştirirsem o kadar önde ilerlerim o yüzdende Türkiye’de zor yurt dışında insana çalışana verilen önem çok daha farklı ve farklılık açısından iyi mi olur kendime ne kadar çok artı katarim hayatım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir