1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Teknolojileri
  3. Döşeme Kaldırma Sistemleri ( Lift-Slab)

Döşeme Kaldırma Sistemleri ( Lift-Slab)

featured


Lift Slab, Türkçe karşılığı ile döşeme kaldırma,alışageldik inşaat sistemlerine alternatif olarak doğan, dökülen döşemelerin hidrolik kriko vb. sistemler yardımıyla yukarı kaldırılması mantığına dayanan bir inşaat yapım sistemidir. Böylece doğru uygulandığı takdirde inşaat çok daha hızlı ilerleyip maliyet düşebilir.

Birazdan uygulama methoduna dair bilgi ve medyalar paylaşacağım. Öncelikle bu uygulamanın tarihine değinmek istiyorum.  Çünkü, diğer tüm teknolojiler gibi ülkemize geriden mi geldiği, ya da geçmişindeki bazı kara lekelerden ötürü yaygınlaşamadığı mı konusunda tereddütteyim. 

 Bu sistem, ilk kez 1952 yılında San Antonio, Texas  kentindeki Trinity Üniversitesi’nin inşaatında kullanılmıştır. Aynı yıl benzer yapıların inşaatında da kullanılmıştır. Bu yöntemle yapılan ilk yapılarda yıkılma, çökme vb. çeşitli hasarlar meydana gelmiştir. Hatta bir yapı, daha inşaat aşamasında çökmüştür. 1987 yılında, yine bu sistemle inşa edilen L’Ambiance Plaza ‘nın çökmesine müetakiben bu yöntemle ilgili soruşturma başlatılmıştır.

1952 yılından itibaren kullanılmasına rağmen, gerek fotoğraf, gerek video konusunda bulmakta oldukça zorlandığımı belirtebilirim. Pek çok fotoğraf siyah beyaz çekimler. Bu kadar eski bir teknolojinin, hala yaygınlaşamamış olması beni düşündürüyor. Ülkemizde de geçmişi oldukça eski olmasına rağmen, referans proje parmakla sayılacak kadar azdır. Ancak birazdan isimlerini ve fotoğraflarını paylaşacağım pek çok prestijli yapıda da başarıyla uygulanmıştır. 

 Kaldırma, İndirme, Öteleme gibi çeşitli teknikleri vardır. Bu sistem, 30 yılda toplam 3 yönetmelik değiştirmiştir.  En çok çok uygulanan kaldırma sistemi ile çalışanı biraz daha yakından inceleyelim:

 

Bina temeli inşa edilir. Temel, döşemelerimiz için kalıp görevi görecektir. Ayırıcı bir malzeme yerleşimine
müteakiben ilk döşeme dökülür. Priz almasına müteakiben ayırıcı malzeme uygulaması ile ikinci döşeme dökülür.  Her kat, bir sonrakinin kalıbı görevini görür. Tüm katların döşemeleri döküldükten sonra kaldırma ekipmanlarının montajı yapılır.  Tüm döşemeler ilk kata kaldırılır ve prefabrik kolon vb. taşıyıcılar ile desteklenir. İlk döşeme monte edilir ve kaldırma ekipmanları bir sonraki kat için kurulur. Montajı yapılan döşeme haricindekiler bir üst kata kaldırılır. Bu şekilde tüm döşeme montajı tamamlanmış olur. Aşağıdaki animasyonu izleyerek mantığı daha iyi görebilirsiniz : 

 

Şu kaynağı incelemenizde de fayda var : doseme-kaldirma-methodu.pdf

Nerelerde Uygulanır :

 

  • Konut projeleri
  • Hastane, okul vb. özel yapılar
  • Köprü ve viyadükler
  • Depo, lojistik binaları vb.
  • Liman yapıları
  • vb. çeşitli yapılar

Görsellere geçmeden önce, bu sistem ile ilgili farklı bilgi ve tecrübeleriniz var ise yorum olarak paylaşmanızı bekliyoruz =)

Döşeme Kaldırma Video :

 

Uygulandıgı bazı projeler :

Konut Binaları - MADRID
Konut Binaları – MADRID
B.A Televizyon Kulesi BMW Binası - MUNIH
B.A Televizyon Kulesi
BMW-Binası-MUNIH
BMW-Binası-MUNIH
Otel-İnşaatı-ERMENİSTAN
Otel-İnşaatı-ERMENİSTAN
Birleşmiş-Milletler-Binaları-Newyork
Birleşmiş-Milletler-Binaları-Newyork
İstanbul-İş-Merkezi-Seyrantepe-Levend.
İstanbul-İş-Merkezi-Seyrantepe-Levend.

16-katlı-120-Daireli-konut-Beylikdüzü-İstanbul

16-katlı-120-Daireli-konut-Beylikdüzü-İstanbul

 

kaynaklar : 

  • WIKIPEDIA
  • ÇEKON İNŞAAT
  • Lâmi ESER
    Prof. Y. Müh.-Mimar (İTÜ)

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap