İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Bilgileri
  3. Fore Kazık Yapım Yöntemleri

Fore Kazık Yapım Yöntemleri

featured


Fore Kazık Nedir?

Zeminin üsten ve darbesiz yuvarlak bir şekilde delinerek istenilen tabakaya ulaşım sağladıktan sonra çıkan toprakların yerine demir donatı doldurularak ve betonlama yapılarak sağlamlaştırıldıktan sonra kapatılması işlemidir. Silindirik yapıda olan, sütun şeklinde düşey zemin elemanlarına fore kazık ya da dökme betonarme kazık adı verilir.

 

Birçok sektörde kazıklama işlerinde en çok kullanılan yöntem kazık çapları 45cm, 65 cm, 80 cm,120 ve en büyüğü 150 cm dır. Fore kazık boyları takriben 0-50 mt aralığında değişmektedir. Gevşek zeminlerde, sulu zeminlerde kılıflı veya bentonitli, fore kazık uygulamaları başarı ile uygulanmaktadır.

 

Fore kazık, özellikle depreme dayanıksız ya da alt yapısı zayıf bölgelerde ülkemizde yaygın olarak kullanılan zemin mühendisliği uygulamasıdır. Fore kazık sistem olarak iki ana prensiple çalışır. Betonarme kazıklar da kendi içlerinde işlevlerine göre göre iki gruba ayrılmaktadır; Fore kazıklar İksa sistemlerinin yanı sıra zemin sağlamlaştırma ve zemini sabitleme amacı ile çok kullanılırlar.

 

Fore Kazık Neden Yapılır?

Artan dünya ve ülke nüfusları, şehirlerde yerleşim alanlarını kısıtlamakta ve bunun sonucu olarak çok katlı ya da gök delenler yapıların gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle zemin araştırması yapılsa bile konut yapımı zorunlu olmakta ve zeminlere konutların sağlam olarak yerleşmesi için fore kazık yöntemi uygulanmaktadır.

 

İnşaat alanlarının sağlam yapılara dönüşmesi, inşaata uygun olmayan yerleri uygun hale getirilmesi, çevresel düzenlemeleri depreme dayanıklı konutlar olarak, can ve mal güvenliği tedbirleri oluşturmak için bu kazık uygulamaları yapılmaktadır.

 

Fore Kazık Faaliyet Alanları?

 

Yerinde sabit ve sağlam dökme betonarme kazıkların yapım amaçları;

1- Zemin sağlamlaştırma ve dayanıklılık artırma yöntemi: Taşma gücü çok zayıf ve alt yapısı sağlam olmayan zeminlerin donatısız bir şekilde betonlaşarak sağlamlaştırmasında kullanılır. Bu uygulamanın diğer bir adı ise plastik kazıklamadır. Bu kazık sisteminde en önemli olan uygulama zayıf olan zeminin yerine daha dayanıklı bir malzeme ile sağlam bir zemin yapmak.

 

2- Derin ve Kazıklı Temeller: Üst yapıda bulunan ya da üst zeminde taşınması zor olan yüklerin veya ağırlıklarını, taşıma kapasitesi yeterli olan zemine ya da kayaya iletmek için yapılan kazıklama yöntemidir.

 

3- İksa sistemleri: Derin ve ulaşılması zor zeminlerde oluşturulacak yapı çukuru içine ya da çevresine oluşabilecek göçme, kayma, tutmamaya bağlı devrilme gibi risklere karşı ve kazı çalışmalarının sağlamlaştırılması için iksa amaçlı kazık uygulaması yapılır.

 

Fore Kazık Uygulama Yöntemleri Nedir?

Fore kazık bölgesel ya da alansal olarak uygulamadan önce projeye uygun şekilde hangi makine ve ekipmanla yapılması gerektiğine karar verilir. Zemin araştırması yapıldıktan sonra, kazık makinesi indirilir. Bu konuda işinin ehli ve uzman kişilerden yardım alınmalı yeterli ve güvenilir veriler varsa bu uygulama yapılmalıdır. Aksi halde bina ya da yapılarda komple çökme olacaktır. İş süreci sıkıntıya girerken yüksek maliyetlerde ortaya çıkabilir.

 

  • Kılıfsız ve katkısız yapılan normal delgi yöntemi
  • Borulu ya da kılıflı kazık delgi yöntemi
  • Bentonit malzemeler kullanarak yapılan delgi yöntemi
  • Suyla birlikte yapılan delgi yöntemi

 

Fore Kazık Nasıl Yapılır?

 

  • Auger sistemli burgu, matkap ya da zemine düşey yönde delginin yapılması
  • Silindirik şekilde hazırlanmış ve delgi yapılacak yerin ebatlarına uygun, demir donatının, boş kuyunun içine yerleştirilmesi
  • Tremi borusuyla beton dökümü

Kazık çeşitleri

1- İmalat yöntemine göre belirlenen kazıklar

  • Betonarme sondajı için yapılan kazıklar
  • Çakma sistemli kazıklar
  • Sondaj ve çakma kazık delgi sistemlerinin bir arada kullanılması ile yapılan kazıklar

2-Malzeme çeşitliliğine göre kazıklar,

  • Çelik yapılı kazıklar
  • Ahşap yapılı kazıklar
  • Beton yapılı kazıklar

Günümüzde şehirlerde yer darlığı bitişik nizam yapılanma, derin kazılar yapılarak binaların temelleri ile sağlam oturtulmasını zorunlu hale getirmektedir. 40-50 mt derinliklere inen ve oldukça sağlam yapıların oluşmasını sağlayan derin kazılar için kazıklı temeller ve iksalar yapılmaktadır.

 

Kaynak ve daha fazla bilgi için : https://www.toremzemin.com/

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap