İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Aykutca Bilgi ve Tavsiyeler
  3. Mezun olunan üniversitenin önemi

Mezun olunan üniversitenin önemi

featured


Pek çok inşaat mühendisi adayının kafasını kurcalayan bir soru : ” Mezun olduğum üniversite önemli mi?” Bu soruya kendi deneyimlerim çerçevesinde cevap vermek istedim. Bence önemli, hem de çok önemli! Bu konuda ” önemli olan kendini geliştirmek”, ” iş hayatı ile okul çok farklı, önemli olan iş hayatındaki deneyimlerin” gibi düşünceler mevcut. Ben bu düşüncelerden yola çıkarak birşeyler söylemek istedim.

Evet arkadaşlar üniversitede aldığımız eğitimler, iş hayatı için yetersiz. Çünkü üniversitede bize uygulama değil o uygulama için gerekli olan teorik bilgiler gösterilmektedir.  Ama bu demek değil ki üniversite eğitimi gereksiz, önemsiz. “İş hayatı ile üniversitede edinilen teorik bilgilerin alakası yok” düşüncesi, ancak inşaat mühendisi ile işçiyi  farksız görebilen bir kişide olabilir. Üniversite eğitimi bizlere mühendislik bakış açısını kazandırmayı, mühendisliğin temelindeki düşünceyi verebilmeyi, yüzyılların birikimi olan kuralları, teoremleri öğretmeyi amaçlar. İnşaat mühendisini bir işçiden farklı kılan onun eğitimidir. Bir olaya mühendis olarak bakabiliyorsak bu aldığımız eğitimin sonucudur.  İşin nasıl yapıldığını sorsan işçi de cevap verebilir. Mühendislik onun neden yapıldığını bilmektir. Problem çıktığında çözüm üretebilmektir.  O işi programlayabilmektir.  İş hayatında nasıl? sorusunun cevabını öğreniriz. Ancak neden? sorusuna vereceğimiz cevaplar aldığımız eğitimdedir. Bu nedenle üniversite eğitimi, bu eğitimin kazandırdıklarının farkında olmayanların söylediğinin tam aksine, çok önemlidir. Tabi  o eğitimi hakkını vererek alınabildiyse.

Gelelim mezun olunan üniversite neden önemli ? sorusuna. Öncelikle şunu söylemek isterim, elbette “bir mühendis kendini ne kadar geliştirebilmişse o kadar mühendistir.” Çok iyi üniversitelerden mezun olup da boş mezun olan mühendisler olduğu gibi, daha arka sıralardaki üniversitelerden mezun olup çok başarılı olan, kendisini iyi yetiştirmiş mühendisler de var.  Ancak şu var ki: kendini yetiştirme isteği kadar bunun yapılabileceği imkanlar da önemlidir.  Bu nedenle ki üniversite de , bulunduğu şehir de önemlidir. İstanbul, İzmir, Ankara vb. büyük şehirler ile daha az gelişmiş şehirlerin durumlarını düşünelim ve bir kıyaslama yapalım. Kesinlikle şehrin gelişmişliği ile orada sahip olunabilecek imkanlar  farklıdır. Nedir bu imkanlar? teknik geziler, seminerler,  mesleki kurslar…  daha çok fazla örnek verilebilir. Büyük şehirlerde, çok daha ileri mühendisliğin kullanıldığı yapılarda staj, teknik gezi imkanları, daha kaliteli kurumlarda kurs imkanları olacaktır. Okulların, kurumların, en basitinden İMO’nun verdiği seminerler bile büyük şehirlerde çok daha fazladır. Bu imkanların fazlalığı ve kalitesi kesinlikle şehirden şehre farketmektedir.

Önerilen İçerik :   #Evdekal Nasıl Fırsata Dönüşür?

Üniversiteleri karşılaştıracak olursak, açalım üniversitelerin müfredatlarını karşılaştıralım. Neden lisans ya da yüksek lisans için gidilecek bir ülkedeki müfredatlar kıyaslanır, verilen eğitimin kalitesine bakılır da , iş kendi ülkemizdeki üniversitelere gelince ” üniversitenin önemi yok” olur. Müfredatları kıyasladığımız zaman göreceğiz ki ders çeşitliliği konusunda önemli farklılıklar var. Mühendislik deyince öne çıkan ve kendisini ispatlamış üniversitelerde verilen mesleki dersler, projeler, seçmeli dersler, diğer üniversitelerde ya hiç yok ya da daha kısıtlıdır.  Bu tür proje derslerinde çalışmış, kendi seçtiği alanda  ders alabilmiş bir mühendis adayı ile diğer mühendis adayını bir tutmak da bence doğru değildir. Laboratuvar imkanları olsun, okuldaki mesleki kulüp zenginlikleri ve bunların faaaliyetleri olsun, okuldaki seminerler, kurslar gibi diğer mesleki aktiviteler olsun, okul kütüphanesinin zenginliği olsun, okuldaki hocalar olsun bunlar da üniversitenin kalitesine göre değişmektedir ve  bir mühendis adayının yetişmesinde son derece önemlidir. Kendisini yetiştirmek isteyen iki mühendis adayının birisinin bu imkanları varken diğerinin olmadığını varsayıp düşünürsek, neden üniversite önemli sorusuna daha sağlıklı cevap verilebilir.

Ben mezun olduğum lisenin artısını üniversite hayatım boyunca çok fazla hissettiğim gibi, mezun olduğum lise ve üniversitenin farkını da iş hayatında bir o kadar hissediyorum. İş ilanlarına bakacak olursak, pek çoğunda genelde iyi üniversitelerin tercih sebebi olacağı yazmakta. Bu sadece üniversitenin adından değil yukarıda saydığım farklılıklarından kaynaklı bir ayırım. Bazıları bu ayırımın sadece iş görüşmelerinde olacağını, üniversitenin adının sadece ilk aşamada fark yaratacağını düşünüyor. Kendini geliştiren mühendisin daha başarılı olacağı konusunda tartışma yapmak zaten gereksiz. Fakat bir yanda  daha fazla imkan ile diğer yanda  daha kısıtlı şartlarda kendisini geliştirmeye çalışan mühendis arasında iş hayatında da üniversitenin adı kadar fark olacağını, sadece mühendislik değil tüm diğer meslekler için de bu farkın geçerli olduğunu düşünüyorum.

Önerilen İçerik :   Minyatür İnşaat Malzemeleri ile Kendi Şantiyeni Kurmaya Ne Dersin?

Ayrıca Türkiye’deki ceo profiline bakacak olursak, %70 den fazlasının Boğaziçi, Odtü, İtü , Yıldız Teknik Üni., İstanbul Üni., Marmara Üni, Hacettepe Üni. gibi üniversitelerden olduğunu görmekteyiz. Bu da yine üniversite farkının bir göstergesidir diye düşünüyorum.

Son olarak bu konuya nokta koyacak bir alıntı yapıyorum: ” Mühendisliğin mayasını okulda alırsın, hamurun piyasada yoğurulur” yani istediği kadar iyi yoğrulsun, mayanın farkı her zaman hissedilir diyorum ve yazımı burada tamamlıyorum.  Okuduğunuz için teşekkürler.

Aykut Özdemir

İnşaat Mühendisi

 

 

İlgili Anket:

Sizce mezun olunan üniversite önemli mi?

Sonuçları Göster

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

Baret hayat ve sicil kurtarır! by @ykuT

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (48)

  1. Aykut Bey yazınıza katılıyorum ancak şunları da göz ardı etmemek gerek. Şimdi gümüşhane üniversitesinden(amacım kötülemek değil) mezun olmakla itü den mezun olmanın farkı tabi ki olacaktır. Ama üniversite hocaları kaliteli olan birçok üniversite var. Adı çok fazla popüler olmayan üni. öğrencilerinin de şanslarının iyi olduğunu düşünüyorum. Bence olay insan ilişkileri, sektöre bakış açısı, insan ilişkilerinden geçiyor. Birde şunu söyleyeyim iş başvurularında saygın üni mezunları aranıyor demişsiniz doğru olabilir ama Türkiye gerçeklerini de unutmamak lazım. Arkanızda sağlam insanlar olunca istediğiniz işe girebilirsiniz..

    • Merhaba

      Üniversite hocaları konusunda haklısınız. Çok popüler olmayan üniversitelerde de, kendisini mesleki anlamda geliştirmiş iyi hocalar var elbette. Ancak hocaların da imkanları yine bulundukları üniversitelerin imkanları dahilindedir diye düşünüyorum. Yazımda da zaten özetle bunu söylemek istedim. Gerçekten iş insanın kendisinde bitiyor. Ama insan yapabileceğinin en iyisini ancak sahip olduğu imkanlar çerçevesine yapabilir. Burada üniversitenin önemi devreye giriyor.

      “Arkanızda sağlam insanlar olunca istediğiniz işe girebilirsiniz”

      Cümlenize altını çizerek katılıyorum. Elbette sektörde koltuk sahibi, unvan sahibi tanıdıklarınız varsa işiniz çok çok daha kolay. Ama Enka’nın çok prestijli yurtdışı projesine, çok iyi maaşla girebilen yeni mezun inşaat mühendisi tanıdığım var. Bunun sebebi de Odtü mezunu olmasıydı =) Bunun gibi sayısız örnek var. Eğer amcanız, dayınız yoksa, üniversite bence etkin bir silah olabiliyor iş görüşmelerinde.

      Değerli fikirleriniz için ayrıca çok teşekkür ederim.

      • Ne demek bence siteniz benim gibi yeni inşaat mühendisliğine adım atmış insanlar için gayet güzel. İş görüşmelerine gelince, bugüne kadar 1-2 iş deneyimim oldu. Lisedeyken yaz tatillerinde çalışmıştım. Gerçekten referansın değeri çok fazla. Sağlam referans yoksa aşağıya atılıyorsunuz. Ama bu demek değil ki 2-3 dil bilicen üstüne 3-4 program bilicen de kötü işte çalışcan. Benim daha önümde 4 sene var. Bu sektörde de torpilim yok. Hayırlısı artık 4 senede neler olur bilinmez. Yazılarınızı takip edicem kolay gelsin.

  2. sizce gazi üniversitesi nasıldır

  3. Şeref Topkara 12 yıl önce

    yabancı dilde eğitim almanın önemi nedir sizce aykut bey? tabi bu lafta verilen yabancı dilde eğitim değilde kökeninden beri bu şekilde işleyen fakülteler için soruyorum.

  4. merhaba yazınızı okudum ve çok beğendim…ben şuanda kocaeli üniversitesi iktisat bölümü 2.sınıftayım..ancak okuduğum üniversitenin diğerleri gibi prestijli olmadığını düşünmekten de kendimi alamıyorum bu beni demoralize ediyor..bu yüzden kocaeli üniversitesinden en az 2 dili daha ana dilim gibi bilerek çıktığımda iş bavurularında yüksek şansım olabiliceğini düşünüyorum hatta yurt dışında da eğitim olanaklarını lisans programlarını araştıracağım..sormak istediğim şey eğer bir üniversite mezunuysak ve kendimizi çok geliştirmişsek bu üniversitenin hangisi olduğu(odtü ve boğaziçi dışında)çokta önemli olmamalı..aksini düşünmek yaptığım herşeyin boşuna olduğuna inanmama sebep oluyor çünkü…

  5. Aykut Bey siteniz gayet başarılı ve seviyeli olmuş. Tebrik ederim sizi.
    Yazınıza yorum yapmadan geçemicem. Bu konuda size katılmıyorum. Yeni mühendis bir arkadaşımızın İş bulma konusunda hangi unsur ne kadar paya sahip bunu inceleyecek olursak şöyle sıralayabilirim:
    Üniversite: %20
    Yabancı Dil(bilhassa İngilizce):%20 (yurtdışı için çok daha fazla)
    Kişisel(Mesleki olsun yada olmasın birçok konuda fikir sahibi olmak):%20
    Referans(kişi yada kişiler): %40

    Bu oranlar yeni mezun olan arkadaşlar için geçerlidir. Normal üniversiteden mezun olan arkadaşlar kesinlikle morallerini bozmamalılar. İş hayatı hakikaten çok farklı. Boğaziçinden mezun olan mühendis yeri geliyor işçisinden kalfasından azar yiyebiliyor. Herşey diploma demek değildir. İkili ilişkiler, insanları ve işi yönetebilme unsurlarıda önemlidir bu işte.

    Ve her işte olduğu gibi bu işte de tecrübe çok ama çok önemli. 2 yıllık iyi bir işten sonra bu oranlar tamamen alt üst olabiliyor. şöyleki:

    Üniversite: %10
    Yabancı Dil: %20
    Kişisel: %20
    Tecrübe: %50

    Artık referansınız kendinizsiniz!

    Moskova’dan Saygılar, Sevgiler.. :)

    • Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim Emre Bey. Beğeninize sevindim. Sizin yorumunuzdaki oranlara bakacak olursak da %20, hiç de önemsiz bir pay değil bence. Ayrıca kişisel başlığı altındaki geniş kriter çerçevesinde, yine üniversitenin ve yazımda saydığım üniversiteye bağlı diğer etkenlerin payını da düşünürsek, yine üniversitenin önemli olduğu sonucu çıkıyor. Elbette alanında geri planda kalmış üniversite mezunu arkadaşlar moral bozukluğuna, hayal kırıklığına uğramamalı. Sonuçta her zaman en büyük pay, en büyük referans kişinin kendisidir. Buna katılmamak mümkün değil. İyi üniversitelerden boş mezun olan pek çok mühendis var. Aynı şekilde, mühendislik eğitimi açısından daha eksik üniversitelerden kendisini daha iyi geliştrebilerek mezun olan mühendisler de var. İş hayatında bunların çok örnekleri var. Staj yaptığım bir şantiyede bunu bizzat görmüştüm. Boğaziçi mezunu düşük maaş ile ayak işlerine bakarken, şantiye şefi, inşaat mühendisliği olduğunu ilkkez duyduğum bir üniversiteden mezundu. Benim altını çizdiğim konu, kendini yetiştirmek isteyen kişilerin, bunu sahip olduğu imkanlar sınırında yapabileceğiydi. Bu imkanlarda dediğim gibi üniversiteye, hatta bulunduğu ile göre büyük farklılıklar gösterir. Aynı şekilde yabancı dil imkanı da. Buna dayanarak bir genelleme yapıyorum. Bu nedenle üniversite sadece isim olarak bir referans değil, mesleki gelişim açısından da önemli bir kriter bence. Elbette istisnalar var. Ama dediğim gibi, mühendisliğimizin temellerinin atıldığı üniversiteyi önemsiz sayamayız. Adı üstinde temel :)

      Konuyu yorumlayarak, pek çok aday ya da yeni meslektaşlarımızın kafasını kurcalayan bu konuda fikirlerinizi belirttiğiniz için tekrar teşekkürler, saygılar…

  6. ” Mezun olduğum üniversite önemli mi?” Bu soruya kendi deneyimlerim çerçevesinde cevap vermek istedim. Bence önemli, hem de çok önemli!

    YAZININ İLGİ ÇEKEN KISMI BU – SORU VE CEVAP VERİLEN SONRASINDA Kİ ÜNLEM.

    ÇOK ÖNEMLİ İLE BİTTİĞİ, İÇİN CEVAP VERME GEREĞİ DUYDUM. YAZININ GERİ KALAN KISMINI OKUMADIM BİLE. SEBEP İSE ŞU;

    MEZUN OLDUĞUN ÜNİVERSİTENİN HİÇ 1 ÖNEMİ YOK.

    ÖNEMLİ OLAN ÇALIŞTIĞIN KURUMA NE KADAR KAZANDIRDIĞIN.

    BUNUN İÇİN ÜNİVERSİTE OKUMAYA GEREK YOK.

    • Yorumunuz için teşekkür ederim Kaan Bey.

      Öncelikle şunu söylemek isterim : İnsanın çevresine kazandırdıkları, kendi kazanmış oldukları ile doğru orantılıdır. Bu nedenle ” BUNUN İÇİN ÜNİVERSİTE OKUMAYA GEREK YOK. ” diyemezsiniz. Ne iş yaparsa yapsın, bence her insan eğitilmelidir. O işin ilmini öğrenmelidir. O meslek için yeterli olmalıdır. Söz konusu üniversite değil burada. Bize ıvır zıvır gelen işlerin bile Avrupa’da lisans eğitimi var. Bu nedenle sanırım geri kalmış bir toplumuz. Millet Ay’a çıkarken biz geriye sarıyoruz. Neyse konudan sapmayacağım. Eğer Türkiye’deki ceoların yüzde %70’inden fazlasının hangi üniversitelerden mezun olduğuna bakarsanız yazdıklarımın ( okumamış olsanız da ) istatiklere dönüşen halini görürsünüz. Bu da az önce söylediğim, kazandığın kadar kazandırırsın sözümü doğrulamaktadır. Ben sadece şu, bu üniversite kazandırır demiyorum, ancak somut veriler üzerinden konuşuyorum. Üniversite bir artıdır, iyi bir üniversite bir adım önde olmaktır. Eğer yazdıklarımı okursanız, düşüncelerimi daha ayrıntılı göreceksiniz. Neyse… Son olarak, ” ÇOK ÖNEMLİ İLE BİTTİĞİ, İÇİN CEVAP VERME GEREĞİ DUYDUM. YAZININ GERİ KALAN KISMINI OKUMADIM BİLE” bu yaptığınız saygısızlıktır. Lütfen bundan sonra birisine cevap verecekseniz öncelikle onun tüm söylediklerine sonuna kadar kulak veriniz. Size yanlış gelsin, saçma gelsin. Aksi takdirde saygısızlık yapmakla kalmazsınız yanlış konuşan da siz olursunuz. Bu yorumunuzda olduğu gibi. Karşınızdakinin söylediklerini bilmeden ne kadar anlamlı cevap verebilirsiniz ki ?

      İyi günler dilerim…

  7. Öncelikle yazınız için teşekkürler Aykut Bey ben lise son sınıf öğrencisiyim inşaat mühendisi olmayı istiyorum sizce hangi üniversite vizyonuyla ve mezunlarıyla daha ön planda şimdiden cevabınız için teşekkürler .

    • Türkiye’de önde geleni hocaları, iş adamlarını yetistiren, yeni fikirlere, buluşlara imza atan vb. üniversiteleri araştırın sorunuza yanıt bulacaksınız. Yazımdaki Türk ceo profili de bir ipucudur. Başarılar dilerim.

  8. Ben farklı bir sektörde olsam da bu konu hakkında yorum yapmak istiyorum. Makine mühedisiyim. Mezun olunan üniversitenin önemi gerçekten çok önemli. Yeni mezunsunuz adam sizi neden Ön görüşmeye çağıracak? Neye dayanarak çağıracak? İlk baktığı şey etiket. O üniversiteden etiket alınca sizin diliniz, sosyalliğiniz ve teknil bilginiz hakkında fikir sahibi olabilir. ve görüşmeye çağırılırsınız. Görüşmeye çağrıldığınızda artık saz ellinizde. Büyük kurumsal firmalara baktığımızda belirli üniversiteler devletini kurmuşlardır. Ford yıltız teknik mezunlarının elindeyken mercedes genelde itü ve yıldız teknik ağırlıklı mühendisleri var. Anakara’ya bakarsak savunma sanayi firmaları genelde odtü mezunu kullanıyor. Borusan mesela boğaziçi mezunlarını tercih ediyor. Bu yüzden tercih yaparken bölümün yanında üniversiteleri de değerlendirin. Başarılar…

  9. ben 2.sınıf İNŞ. MÜHENDİSLİĞİ OKUYORUM. sizin sitenizi çok beğendim.yazınızı okudum ama dediğiniz gibi iş insanda bitiyor.Benim çevremde ki kişilerin çoğu çok yüksek yerlerden mezun ama inşaat mühendisliği adına bir şey bildikleri yok

  10. tecrübeli 11 yıl önce

    arkadaşlar ister kabul edin ister etmeyin yazıda belirtildiği gibi mezun olunan okul çok önemli ölüm ilanında dahi iyi okullardan biriyseniz onun ismi ilanda yer alıyor. Sonuçta iyi okul iyi puan demek iyi puanda processorunuzun kalitesine bağlı büyük oranda, yani zeka…
    Yurtdışından burs alırken bile bilkent boğaziçi ön planda neden kremanın kreması arkadaşlar o okullarda öğrenim görüyor… boğaziçi inşaattan mezun olmak ve diğerleri…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir