İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Aykutca Bilgi ve Tavsiyeler
  3. #Evdekal Nasıl Fırsata Dönüşür?

#Evdekal Nasıl Fırsata Dönüşür?

featured


#evdekal

 

Yukarıdaki etiketin herkes için ifade ettiği şey malum; dünya genelinde salgın haline dönüşmüş Koronavirüs hastalığı sonrasında  İnstagram’da en popüler hashtag, Twitter’da trend topic, pek çok viral videonun ana sloganı vs.vs.vs. Ayrıca sadece Türkiye’de değil, bu krizi yaşayan pek çok ülkede durum böyle, benzeri sloganlar tüm  ülkelerin gündemine oturmuş durumda.

Herkes için anlamını biliyoruz da, senin için ne ifade ediyor bu? Bu sorum kişisel karantina uygulaması ile odasına tıkılıp kaldığını düşünen, okuluna gidemeyen, home ofis çalışmak zorunda kalan, mecburi izne çıkarılmış olan sevgili okurlarımdır. #evdekal tam olarak nedir sizler için?

X Evde tıkalı kalıp can sıkıntısından patlamak mı?

X Bir takım hapishane modu mu ?

X Depresyon mu?

X Ya da buna benzer çeşitli olumsuz ruh halleri mi?

 

Bence hiçbirisi, o nedenle hepsinin başına kocaman X koydum. Bu şekilde düşünüyorsan, sağlığından sonra en değerli şey olan zamanını çarçur ediyorsun, kendine büyük haksızlık ediyorsun demektir. 

Çok üzücü hayat kayıplarının ardından, kriz bittikten sonra tüm bu olumsuzlukların yanında, Dünya genelinde pek çok değişimi de getirecektir bu virüs. Zaten bu nedenle de pek çok komplo teorileri üretiliyor, bilinçli yaratılan bir salgın olduğu gibi spekülasyonlar dolanıyor etrafta. Neyse… Bizim konumuz bu değil. Öncelikle nedir bu değişiklikler:

〉 Örneğin, pek çok firma için homeofis çalışmanın demosu yapılmaktadır. İş hayatını kökten değiştirecek bir dönemden geçiyor olabiliriz. Bu zorunlu demodan sonra, “Aaa olabiliyormuş, hatta daha iyi oluyormuş” aydınlanması yaşanabilir, sadece iş hayatı değil, buna altyapıyı sağlayacak pek çok alanda da (iletişim, teknoloji, internet vb.) farklı radikal yenilikler yaşanabilir.

Sağlık sektörü ciddi bir eksikliğini fark etti, o alanda da kökten değişimler kaçınılmaz. Maske gibi basit ekipmanların eksikliğinden şikayet eden doktorlar, yoğun bakım yetersizliğinden dolayı evinde ölen yaşlılar vs. bize gösteriyor ki pek çok ülke bu tür salgın ve toplu felaketlere hazır değilmiş.

〉 Siparişler marketlerden, mağazalardan e-ticaret sitelerine dönmeye zaten başlamıştı, online alışveriş bu süreçte çok daha artmakta, mecburiyetten dolayı bu duruma sıcak bakmayanlar bile marketlerden uzaklaşıp online marketlere yönelmektedir. Bu da ticaret dünyasını da hayli etkileyecek bir durum.

Tabi konumuz bu da değil.  Tüm olumsuzlukların ve acıların yanında, kriz sonrasında pek çok olumlu değişiklik de bırakacak olan bu bela, sizin için de “evde tıkanıp kalma” duygusundan başka şeyler de ifade edebilmeli. Bu krizi atlattıktan sonra, neden sizin de kişisel dünyanızda pek çok olumlu değişimler yaşanmış olmasın? Çünkü #evdehayatvar

 

1 hafta öncesine dön ve zamanın azlığına dair o şikayetlerini hatırla.

  • Şuna hiç zamanım yok :/
  • Ah vaktim olsa bunları yapardım :(
  • Çok isterim ama ayırabileceğim günlük yarım saatim bile yok :'(
  • İnan ben de görüşmeyi çok istiyorum ama acayip yoğunum… :(
  • O kadar bunaldım ki, şöyle 1 ay eve kapansam neler yapardım neler… :/

vs.vs.vs bu cümleler tanıdık geldi mi?

Ee hadi o zaman başlayalım benim örneklerimle. Yorum olarak sizde eklemeler yapabilirsiniz. Gelin bu kriz aslında bize ne tür fırsatlar getiriyor bakalım.

1. Telefonunu al eline, gir rehbere ve A ‘dan Z’ye kolaçan et. O kadar insan göreceksin ki özlediğini bile unuttuğun, halini hatırını sormadığın için çok üzüldüğünü fark edeceğin. Hele ki büyüklerin, bu salgından en çok etkilenen ve şuan senin sesine herkesten fazla ihtiyacı olan, hayırsız gençlik sergilediğin o büyüklerin… Sevdiklerini bol bol aramak, arayı kapatmak için harika bir fırsat. Ahmet evlenmiş,  Ayşe’nın 6 aylık kızı var,  Kemal abin iş değiştirmiş, hatta eski ve çok sevgili dostun Mustafa yurt dışına yerleşmiş. İnstagram’dan da kaçırmışsın, çünkü orada bile göremeyecek kadar kopmuşsun eski dostlardan, sevdiklerinden, büyüklerinden. Hadi kapat arayı…

2. Eşine, çocuğuna, kardeşine, annene, babana…. yoğunluktan şikayet edip zaman ayırmadığın ve ilgi, sevgi borçlandığın ailene zaman ayır, sohbet et, eğlenceli ev faaliyetleri yarat. Bundan iyi fırsat mı var ? Evde yapılacaklara dair detaylı bir maddeyi aşağıda yazacağım. Sadece bu krizi, sevdiklerine daha fazla vakit ayırabilmek için bir fırsat olarak düşünebilirsin demek istiyorum :)

3. Benim tarayıcı yerimlerim yapılacaklar ile dolu… Okunacak kitaplar, izlenecek filmler, takip edilecek bloglar, maillerimde sonra okurum diye okunmadı bıraktığım, bayrakladığım pek çok önemli şeyler…. Yer imlerine olmasa bile, aklının bir köşesinde vardır bunlar. Eee bundan iyi fırsat mı var ? Şu süreçte bir kaç farklı konuda kitap okusan, bambaşka dünyalara açılacaksın, hiç fikrin olmayan bir kaç konuda belgesel izlesen hayal dünyan  zenginleşecek, kişisel gelişimin için bir kaç makale bile okusan, bundan sonraki hayatına olumlu bir dokunuşu olacak. Vakit ayıramadığın tüm bu kişisel gelişim faaliyetlerin için, tüm birikmiş “sonra yapılacaklar” listen için vaktin var işte, hatta benden de bir kıyak, belki sen de denk gelmişsindir,  dev bir açık kaynağın linki dolanıp duruyor Whatsup’da (Tübitak arşivi deniyor ama balon da olabilir), buraya bırakıyorum : https://yadi.sk/d/5pJf0N1Q3UpD6d

4. Hani bir türlü konsantre olamadığın yabancı dil işi vardı, bundan iyi başlangıç fırsatı mı olur? Ben şuan Almanca için Busuu kullanıyorum, çok verimli ve hızlı öğretiyor. Benzeri çeşitli uygulamalar da var. Playstore’a girip indirmen 30 saniye. Bir kaç haftada bile, altyapı edinecek kadar ilerleyebilirsin. Gerisi de normal hayata döndüğünde bile gelir zaten. Çünkü sadece o ilk dalış için fırsatın olmuyordu, artık var.

5. Alışkanlık haline getirecek bir ev hobisi keşfetmek için bundan iyi fırsat olamazdı. Evdeki kalabalığa göre, eğlenceli oyunlar, maketler, puzzle’lar… Depresyon modundan çık ve eğlenmene bak :) Evde de eğlenebilirsin. Hatta inşaatcılar ya da ilgi duyanlar için minik şantiyeler kurmak harika bir ev hobisi olabilir. market.insaatgundemi.com sitesinden örneklere bakabilirsiniz. Ya da mini inşaat makinaları alıp evde kurcalayabilirsiniz.

6. Ev hobisi demişken, daha da yaratıcı olunabilir. İtalyan ya da Hint mutfağından harikalar yaratan o arkadaşına belki de çok özeniyordun, ya da küçücük balkonunda minik saksılarda limon, maydonoz yetiştiren kuzenin. Bunları öğrenmek için bir fırsat yakaladın belki de. Sadece Nasıl Yapılır? videolarını izlemelisin. Salgından dolayı güvenip de tamirci ya da mobilyacı çağıramıyorsun, bugüne kadar belki de tek bir çivi bile çakmadın ama ev işlerine olan yatkınlığını keşfetmeye ne dersin? Usta çağıramamak bir mağduriyet olabilir ama buradan sana bir fırsat da doğabilir. Eminim son 2 haftada kendi çamaşır makine borusunu takan insan sayısı  2 katına çıkmıştır :) Daha fazla fikir için DIY (do it yourself), Kendin Yapı şeklinde  aramalar yaparak, evde yaratacağın harikalara dair hobileri keşfedebilirsin. Bu arada, küçük balkonda yetişen minik sebzelere geri dönelim. Yeşil insana inanılmaz huzur verir, benim balkonum yok ama salonumda sayısız çiçek var, oradan biliyorum. Yüzmekten sonra zihni sıfırlayan ikinci şey bana göre çiçeklerle ilgilenmek, sularken konuşmaktır.

7. Sanat, sizi bambaşka birisi yapacak sihirli bir değnektir. Hayattan daha büyük keyif almanız için, daha farklı ve yaratıcı düşünmeniz için bir hap gibidir. Bir sanatsal faaliyet için de iyi bir fırsat olabilir. Ne bileyim, farklı bir müzik zevki, şiir, resim, ya da bir enstrüman öğrenmek için. Bir düşünün derim. Youtube üzerinden verilen ücretsiz dans eğitimleri bile var. Televizyona yansıt ve geç karşısına, 1 ay sonra artık o istediğin dans edebilen insan olabilirsin :)

8. Her yılbaşında niyet edip, bu yılbaşında da kaçırdığın düzenli egzersiz serüveni var ya, 2021 Ocak ayından önce yeni bir fırsat doğdu, hazır evdesin, sabahları  30-40 dakikalık egzersizlerle bu işi alışkanlık haline getirmeye var mısın?

9. Bir alışkanlık kazanmak için o kadar güzel zaman ki. Yani bu süreçte kazandığımız tek alışkanlık el yıkamak olmasın. Bakın mesela kendimden örnek vereyim, şiiri severim, hatta yazarım da amatör olarak (okumak isteyenler buyursun ) Ancak vakit bulamıyorum diye şikayet ediyordum. Pek çok defa günlük 1 şiir okutan uygulamaları yükleyip yükleyip silmiştim. Şimdi tekrar yükledim ve artık her gün bir şiir okumayı alışkanlık haline getirdim. Sadece bu da değil, yerimlerime eklediğim pek çok site vardı, başlığı ise “Takip edilesi siteler” di. Hepsini Feedly adında bir rss birleştirici aracı ile birleştirdim, ve bu sitelerdeki yenilikler başlıklar halinde telefonuma geliyor. Onları da düzenli takip etmeyi alışkanlık haline getirdim. İçerisinde mimari, teknoloji, politika pek çok farklı alanda sevdiğim kaynak var. Bayıldım bu işe. Yani demem o ki, alışkanlık haline getirmek istediğiniz ama yapamadığınız şeyler için harika bir fırsatınız var şuan.

10. Günde koskoskocaman 2 saat ayırdığınız (belki de farkında olmadan) İnstagram’dan başka sosyal medyalar da var, Linkedin mesela, verimli kullanırsanız size mesleki ve kişisel gelişim anlamında pek çok şey katacak, farklı bir alanda sizi dünyaya bağlayacaktır. Ya da Türkiye’de pek kullanılmayan, özellikle mimari, sanat, el işi, hobi, nasıl yapılır, dekorasyon, kendin yap vs. gibi alanlarda inanılmaz başarılı ve esin kaynağı olacak Pinterest, Twitter’dan çok daha iyi bir gündem ve bilgi kaynağı Reddit.  Yani kısacası, yoğunluktan dolayı hapis olduğunuz ve memnun olmadığınız alışkanlık (bağımlılık) ve ilgilerinizi değiştirmek için bir fırsatınız var.

11. Eğitim ya da mesleki anlamda geriye düştüğünüzden mi şikayetçisiniz? Youtube şuan öyle bir nimet ki,  program, herhangi bir mesleki donanım vs. her türlü konuda giriş yapmak adına onlarca yüzlerce kaynak var. Yeterki adını koy, heves et ve gir yaz >>> youtube.com  sonrada izlemeye ve öğrenmeye başla. Ben Autocad, ileri Excel, Primavera, Photoshop, Wordpress vb. pek çok konuda kendimi Youtube sayesinde geliştirdim.

12. Udemy şuan en popüler online eğitim platformudur. Youtube yerine daha profesyonel ve sertifikalı eğitimler arıyorsanız, bunlar da artık öyle 2000-3000 TL değil. 2-3 ayda edineceğiniz iş bilgilerini, 20-30 saatlik hızlandırılmış eğitimlerle 40-50 TL gibi bedavadan biraz pahalı ücretlere veriyorlar. Öğrenmek bu kadar kolay ve ucuz işte. Yeter ki öğrenmek iste.  Yine inşaat sektöründekiler için, popüler eğitimlere yönelik bloguma özel kuponlar var, bir kıyak daha :) >>> İnşaat Mühendisi ve Mimarlar için En İyi Online Eğitimler

13. Derin derin düşünmeniz gereken konular için de harika bir zamanlama olabilir. Bir girişim, belki farklı bir şehre hatta  ülkeye yerleşmek, Ya da bir gayrimenkul yatırımı yapmak. Bunu benim hatırlatmama gerek yok zaten, illaki fırsattan istifade düşünüyorsunuzdur  fakat demek istediğim şu ki, zaman ayıramadığınız pek çok şey için artık zamanınız var. Konuya bu açıdan bakarsanız, kendinize işkence etmekten kurtulabilirsiniz.

14. Buraya kadar geldiysen güzel, okumayı seviyorsun demektir. Konuyla dolaylı olarak ilişkili olan, ya da ilişkili bağlantılar içeren şu yazılarımı da tavsiye ederim. Umarım bakış açınıza yarım derecelik de olsa katkım olmuştur.  İnşaat mühendisi ve mimar adayı genç arkadaşlar için tavsiye ettiğim diğer yazılar :

 

Unutmadan, bu süreçte kendinize ne kattıysanız, lütfen normal hayatınıza dönünce bırakmayın, daha da ilerletin :)

 

#evdekal

Kendinin, sevdiklerinin ve toplumun sağlığı için

Evde kal, ama mutlu kal, enerjik kal! Çünkü #evdehayatvar

Bol şans

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap