1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Bilgileri
  3. Sprinkler Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Sprinkler Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

featured


Sprinkler sistemleri, yangınla mücadele cephaneliğinizdeki en kullanışlı araçlar arasındadır. Günümüz sistemlerinin ölümleri ve mal kaybını yüzde 65’ten fazla azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle sprinkler söndürme sistemleri mülkünüzde kesinlikle istediğiniz bir şeydir!.

Sprinkler Çeşitleri

Islak borulu, kuru borulu, ön eylemli ve baskın dört tip yangın sprinkler sistemidir. Bu sistemlerin her biri alevlerin yayılmasını önlemeye yardımcı olur ve yangın hasarını azaltır. Bu tarz sprinkler yangın söndürme sistemleri arasındaki temel fark, uygulamaları ve nasıl aktive olduklarıdır.

Islak Borulu Yangın Sprinkler Sistemi

Islak borulu yangın sprinkler boruları su içerir ve en yaygın yangın sprinkler sistemi türüdür. Sistemde su bulunduğundan tesislerin sıcaklığı en az 40 derece tutması gerekmektedir. Bu, borulardaki suyun donmasını önler. Islak borulu yangın sprinklerini etkinleştirme işlemi basittir. Yangın sprinkler elemanı belirlenen sıcaklığa ulaştığında kırılır ve suyu serbest bırakır. Islak borulu yangın sprinkler sistemleri, normal tehlikelere sahip ofis binaları, okullar ve yüksek binalarda bulunur.

Kuru Borulu Yangın Sprinkler Sistemi

Islak boru sistemlerinden farklı olarak, kuru borulu yangın sprinklerleri nitrojen veya basınçlı hava ile doldurulur. Hava basıncı, bir kuru boru vanasını kapalı tutar ve suyun sisteme girmesini engeller. Bir yangın sprinkleri ani bir sıcaklık artışı algıladığında devreye girer ve sistemdeki hava basıncı düşer. Bu, kuru boru vanasının açılmasına ve kuru borulu yangın sprinkler sistemine su basmasına neden olur. Ardından devreye giren yangın sprinkleri suyu tahliye eder. Kuru boru yangın sprinkler su içermediğinden, donma sıcaklıklarına maruz kalan alanlar için idealdir. Isıtılmamış depolar, otoparklar ve çatı arası boşluklar genellikle bu tip yangından korunma sistemini kullanır.

Ön Eylem Yangın Sprinkler Sistemi

Ön eylem sprinkler yangın söndürme sistemleri, su yerine basınçlı hava veya nitrojen içerir. Ön eylem sistemlerini etkinleştirmek iki aşamalı bir süreçtir. İlk olarak, bir ısı veya duman dedektörü bir yangını algılamalı ve ardından ön eylem valfini açmak için bir sinyal göndermelidir. Bu, sistemi suyla doldurur. Ardından, bir yangın sprinkler başlığı, bir yangını belirtmek için artan bir sıcaklık algılamalıdır. Bir kez yangın sprinkleri açılır ve hemen ateşin üzerine su dökülür. Ön eylem yangın sprinkler iki aşamalı aktivasyon süreci, yanlışlıkla sistem aktivasyonlarının önlenmesine yardımcı olur. Bu, bu tür yangın sprinkler sistemlerini müzeler, sunucu odaları, kütüphaneler ve veri çiftlikleri gibi uygulamalar için ideal hale getirir.

Baskın Yangın Sprinkler Sistemi

Açık tip sprinkler başlıkları suyu hızlı bir şekilde tahliye edebildiğinden, yüksek tehlike tesislerinde baskın yangın sprinkler sistemleri kullanılmaktadır. Diğer yangın sprinkler sistemlerinden farklı olarak, bu sprinkler başlıkları her zaman açık kalır ve aynı anda devreye girer. Bu sistemler ayrıca su veya basınçlı hava içermez. Bir ısı veya duman dedektörü dumanı veya ısıyı algıladığında, baskın vanası açılır ve tüm yangın sprinklerlerine su gönderir. Bu, suyun her sprinkler kafasından boşalmasını sağlar. Çok yanıcı malzeme alev aldığında alevler büyüyebilir ve hemen yayılabilir. Bu nedenle uçak hangarları, endüstriyel tesisler ve imalat şirketleri gibi tesisler hızlı etkili bir baskın yangın sprinkler sistemine ihtiyaç duyar.

Dört ana tip yangın sprinkler sistemi vardır. Tesisin tipine ve mevcut tehlikelere bağlı olarak, hangi tip yangın sprinklerinin en iyi korumayı sağlayacağını belirlemeye yardımcı olur. Bu sistemler, harekete geçme biçimleri ve borularında su, basınçlı hava bulunması veya her ikisinin de yangının yayılmasını engellememesi bakımından farklılık gösterse de. Yangın sprinklerleri ve müdahale süreleri hakkında ek bilgi için standart müdahale, hızlı müdahale ve açık yangın sprinklerleri arasındaki farkı kontrol edin.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap