1. Ana Sayfa
  2. Mimarlık
  3. Baylosuites- LEED Sertifikalı İlk Tarihi Eser Renovasyon Projesi

Baylosuites- LEED Sertifikalı İlk Tarihi Eser Renovasyon Projesi



Baylosuites, Galata semtinin merkezinde bulunan, 330 m2’lik  altı katlı bir rezidans projesidir. Baylosuites’in her biri farklı şekilde dekore edilmiş, ev rahatlığında ve modern dört dairesi bulunmaktadir. Dairelerde binanın eski mimarisinden kalan taş duvarlar veya volta tavanlar tasarım mobilyalarla birleşmektedir. Baylosuites’ in bir diğer önemli özelliği ise, hem bölgenin kültür ve tarihine saygı duyan tarihi bir bina olması, hem de çevreye saygı duyan yeşil bir bina olmasıdır.

Balosuites, 19. yy sonunda inşa edilmiş ikinci derecede bir tarihi eserdir. Bina bölgenin tarihi dokusuna bağlı kalınarak yapılmış özenli bir renovasyon projesinin ürünüdür. Renovasyon ve dekorasyon çalışmalarında, sadece binanın tarihi ve orjinal mimarisi değil aynı zamanda çevre de konurmuştur. İnşaatın çevreye verdiği olumsuz etkileri en aza indirerek, standart binalara göre yüksek oranlarda enerji, su ve hammadde tasarrufu sağladığı belgelerle kanıtlamıştır.

Bylosuites Projesi,6 Temmuz tarihinde Leed akredite uzmanlarına sahip Altensis firmasının Leed danışmanlığı ile Leed Gümüş Sertifikası almaya hak kazanarak Türkiye’nin ilk Leed sertifikalı tarihi eser renovasyon projesi ünvanını almıştır. Binaya Leed sertifikası kazandıran özellikleri şunlardır:

 

  • İnşaat esnasında ve sonrasında doğal yaşamın ve su kaynaklarının korunmasına son derece dikkat edilmiştir. Yağmursuyu şebekesinin korunduğuna ve toz korumasına ilişkin fotoğraflar çekilmiştir. Erozyon ve Sedimantasyon Kontrol (ESC) Planı hazırlanmıştır.
  • Teras-çatının yarısından fazlası bitkilendirilmiştir. Ayrıca bitkilendirme çalışmaları esnasında, yerel ve adapte olmuş bitkiler seçilerek, su tüketiminin ve kimyasal gübre kullanımının en aza indirgenmesine dikkat edilmiştir.
  • Teras-çatının bitkilendirilmesinde yağmur suyu miktarlarını kontrol altında tutarak yeraltı su seviyesinin korunması sağlanmış ve yağmur suyu şebeke yükü renovasyon önceki duruma göre üçte bir oranında azaltılmıştır.
  • Teras bahçesinde kullanılan yerel ve adapte olmuş bitkiler, peyzaj sulama gerekliliğini azalttığı için şebeke yükünden projede peyzaj sulaması için kullanılacak su miktarında yüzde 65 oranında azalma sağlanmıştır.
  • Yine bitkilendirilmiş teras-çatı sayesinde ısı adası oluşumu azaltılmış ve doğal yaşama olan olumsuz etkileri engellenmiştir.
  • Bina kapsamında kullanılan su tasarruflu armatür ve vitrifiyeler sayesinde doğal su kaynaklarının korunması sağlanmış ve projede kullanılan su miktarında verimli su kullanan başka binalara oranla yüzme 28 oranında azalma sağlanmıştır. Armatür seçimlerinde EPA (Environmental Protection Agency) standartları göz önünde bulundurulmuştur.

  • Binadaki enerji harcamalarının çevresel ve ekonomik etkileri düşünülerek azaltılması sağlanmış ve bina kapsamında kullanılan yalıtım, aydınlatma ve mekanik sistemlerde enerji verimliliği ön planda tutulması sayesinde Amerikan enerji verimliliği standardına (ASHRAE 90.1-2007) uygun olarak tasarlanmış sistemlerin enerji sarfiyatları, yapılan bilgisayarlı enerji modellemesi sonucunda binanın toplam yüzde 25 oranında enerji verimli olduğu belirlenmiştir.
  • Proje kapsamında soğutma sistemlerinde çevre dostu R410 soğutucu akışkanlar tercih edilmiştir.
  • Kaynakların tekrar kullanılması ve hammadde tüketiminin en aza indirilmesi amaçlanarak proje kapsamında kullanılan yapısal olmayan iç mekan elemanlarının (iç duvarlar, kapılar, yer kaplamaları ve tavan sistemleri ) alan cinsinden yüzde 53 oranında mevcut binaya ait malzemeler kullanılmıştır.

  • Projede kullanılan inşaat malzemelerinin yüzde 32’den fazlasının yerel üretici ve tedarikçilerden temin edilmesiyle yerel ekonomiye katkının yanında nakliyeden kaynaklanan karbon salımı azalmıştır.
  • Binada inşaat esnasında iç mekanlarda kullanılan yapı kimyasalları, (boya,astar,macun v.s.) içeriğindeki VOC ( uçucu organik zararlı bileşik) oranı en az olanlarından tercih edilmiştir.
  • İç mekan termal konfor tasarımı ASHRAE 55 standardına uygun olarak yapılmış, tüm yaşam alanlarının ısıtma ve aydınlatma sistemlerinde yüzde 100 bireysel kontrol tasarlanarak hem enerji tasarrufu hem de iç yaşam kalitesinin arttırılması sağlanmıştır.

  • Binada yapılan bilgisayarlı gün ışığı modellemesi sonucunda binadaki yaşam alanının tamamı gün ışığı alarak, günışığından en üst düzeyde faydalanılmıştır.. Bu sayede hem aydınlatmada harcanan enerjinin azaltılmış, hem de gün ışığının iç mekanlarda bina kullanıcıları üzerindeki olumlu etkiler bırakması sağlanmıştır.
  • Proje için satın alınan elektrikli ev eşyalarında enerji verimli A sınıfı cihazlar tercih edilerek, Leed kredileri haricinde, binada çevresel katkı sağlayabilecek başka uygulamalara da yer verme imkanı sağlanmıştır.

 

kaynak:yapihaberleri.net

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap