1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Teknolojileri
  3. E-Beton Teknolojisi ve Sektöre Kazandıracakları

E-Beton Teknolojisi ve Sektöre Kazandıracakları

featured


Şantiyelerde beton dökmeden önce, test edilmek üzere numuneler alınmaktadır. Bu numuneler çeşitli deneylere tabi tutularak betonun dayanım ve kalitesiyle ilgili veriler elde edilir.  Eğer bu raporlarda olumsuz sonuçlar alınırsa, devamında gerekli prosedürler uygulanır. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiye şu yazılarımızda ulaşabilirsiniz : Numune Nasıl Alınır? ve Yapı Laboratuvarı ve Sahadaki Başlıca Deneyler

E-Beton Nedir?

Şantiye sürecinde çalışmış olanlar, numuneler ile ilgili yapılan veya yapılabilecek hilelere az çok aşinadır. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü e-beton uygulaması ile bu hile olasılıklarına son vermeyi planlıyor. Bu sistemde, numune alınan betonların içerisine çip atılacak ve bu çip sayesinde betonun takibi yapılarak her hangi bir değişim vs. yapılmasının önüne geçilecek.  Bu sayede, beton uygulaması konusuda yapı denetimiyle ilgili sahtekarlıkların önüne geçilebilirse, daha sağlıklı yapılar inşa edilebilecek.  Bu sistem, hayli hazırda bir kaç ilde pilot uygulama sürecinde olup, 2017 içerisinde 81 ilde zorunlu hale getirilmesi planlanıyor.

 


E-beton Sistemi Nasıl Çalışacak

  1. Numune alınan betona çip atılacak.
  2. Bu çipte, betonun cinsi, kalitesi, reçetesi, kontrol mühendisi, hangi yapı, kat vs. de kullanıldığı gibi tüm bilgiler digital ortamda etiketlenecek.
  3. Mobil uygulama aracılıgıyla, numune beton mobil cihaz ile taratılıp ilgili bilgiler sisteme aktarılacak.
  4. Numune alımı yapıldıktan sonra da  beton takibi yapılacak, numunenin tabi olduğu deney sonuçları işlenecek.
  5. Böylece numunenin değiştirilmesi veya sahte raporlamalar söz konusu olmayacak.
  6. Beton ile ilgili raporlamalar çok daha pratik hale gelecek, bu konuda görevli çalışanların da işini kolaylaştıracak.
  7. Beton ile ilgili tüm bu veriler online sistemde görülebilecek
  8. Olumsuz durumlarda gerekli cezai işlem uygulanacak ve beton kalitesine engel teşkil edecek her türlü uygulamaya karşı caydırıcılık artırılacak.
  9. Vatandaş güveni artacak. Örneğin ev alacaksınız; evi almadan önce isterseniz yapıda kullanılan betona dair tüm bilgilere ulaşabileceksiniz.
Önerilen İçerik :   2022 Güncel Çimento Fiyatları ve Çeşitleri

Ev Alırken Dikkat

Vatandaş güveni demişken, yine 2017 yılı  içerisinde hayata geçirilmesi planlanan uygulama ile, beton kalitesinin yanı sıra, e-devlet üzerinden ada ve parsel numaraları ile sorgulama yaparak, yapı denetim veya müteahhit ile ilgili kesilen tüm cezalar görülebilecek, vatandaş ev almadan önce bunu da sorgulayabilecek. Ayrıca müteahhitlerin karnelerine de sistemden ulaşılabilecek. Bu da daha kaliteli hizmete teşvik edecek.

İnşaat Sektöründe Ne Değişecek ?
Düşünsenize, booking.com’dan sonra otellerdeki hizmet kalitesinde artış olmadı mı ?  Veya yemeksepeti.com dan sonra eve yemek siparişlerinde? sikayetvar.com sitesi de pek çok alanda buna benzer etki yarattı. Çünkü markalar, işletmeler artık olumsuz yorumlardan korkuyor. Bir kişinin  olumsuz geri bildirimi, devamındaki pek çok müşterinin de kaybına yol açıyor. Tatiliniz bitti, otelden check-out yaparken yetkili size, booking.com da olumlu yorum yapmayı unutmayın diyor :) Aynısı müteahhitler için neden olmasın ? Şuan, ev almadan önce  inşaat aşamasına dair çok az bilginiz oluyor. Bir takım verilere ulaşmak için çeşitli prosedürleri atlamanız gerekiyor. Eğer buna benzer sistemler yaygınlaşır ve kapsamı artırılırsa, son kullanıcıya kaliteye dair daha çok veri aktarılırsa o zaman işler değişir.

Örneğin e-devlet üzerinde, yapının inşaat aşamasına dair fotoğraflar da görülebilse fena mı olur?  Veya ev almadan önce bir maketten bakmak, veya içini gezip seramik ve boya görmek dışında, kullanılan tüm malzemeleri bilme şansı olsa?  Yalıtım adına neler yapılmış, hangi malzemeler kullanılmış gibi.

Yeterli mi ? 

Son bir soruyla yazıyı kapatacağım. Peki bu yeterli mi? Beton ile iş bitiyor mu ? Bunun donatısı var, inşaat kalitesini etkileyen pek çok malzeme daha var. Malzemelerde sıkıntı yok diyelim. Bunun uygulanması var. Buna benzer sistemlerin tüm  malzemeler için yaygınlaştırılması ve yukarıda örnek verdiğim gibi, vatandaşın içini rahatlatmak adına fotoğraf, malzeme bilgisi vs. daha çok verinin aktarılması lazım. Zaman içerisinde bu da olacak sanırım. Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin kullanımı hızla artmakla beraber, inşaat sektörüne de girmeye başladı. Şu yazımı okuyabilirsiniz : İnşaat Sektöründe Sanal Gerçeklik Düşünsenize, evi gezerken tüm bu bilgilere bir gözlük ile ulaşabiliyorsunuz. Örneğin duvardaki sanal bir butona tıklıyor ve tüm izolasyon bilgileri gözlerinizin önünde. veya kolona dokunup, yukarıdaki beton ile ilgili tüm bilgiler parmaklarınızın ucunda. Nasıl olurdu :) Bu teknolojiler için de çok zamanımız kalmadı. Umarım öncüsü biz oluruz. Anketimizi cevaplamadan çıkmayın bu arada :)

Önerilen İçerik :   Beton Çeşitleri ve Kullanım Yerleri

 

e-beton sisteminin inşaat kalitesini artıracağına inanıyor musunuz?

Sonuçları Göster

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap