İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Mühendisliği
  3. İnşaat Mühendisliği

İnşaat Mühendisliği

featured


İnşaat Mühendisliği Nedir?

İnşa edilecek olan yapıların planlaması, hesaplanması ve  projelendirilmesini, inşa edilmesi ve denetlenmesi işlerini kapsayan temel mühendislik dalıdır.

 

İnşaat Mühendisleri Ne İş Yapar ?

Her türlü bina, karayolu, demiryolu, havaalanı, köprü, tünel, deniz yapısı, su şebekesi, baraj, enerji santralleri, endüstriyel yapılar, kanalizasyon ve altyapı işlerinin plan, proje, imalat ve denetim işleri inşaat mühendisliği kapsamındadır.

İnşaat mühendislerinin yaptığı işi biraz daha açacak olursak eğer, bir yapı inşaatını ele alalım. Mimari proje hazırlanır ve sıra bu binayı ayakta tutacak statik hesaba gelir. Burada inşaat mühendisliği devreye girer, yapıyı 3E’ye göre ( emniyet- ekonomi- estetik) ayakta tutacak statik projesi yapılır. Statik projelenin hazırlanması sürecindeki statik hesaplar inşaat mühendisleri tarafından yapılır.

Projemiz hazır şimdi sıra imalata mı geldi ? Elbette hayır, öncesinde yapılacak imalatın her açıdan planlaması gerekir. Malzemeden iş programına, bütçeden tüm izin ve belge işlerine vb.  imalat öncesi ve imalat sürecindeki tüm plan program işlerinin yapılmasında yine inşaat mühendisinin önemli rolü vardır.

Sıra geldi imalata, yapının projeye uygun şekilde yapılmasından, denetlenmesinden, yapılan plan ve programa uygun olarak imal edilmesinden yine inşaat mühendisi sorumludur. Yapının oturacağı zeminin değerlendirmesi ve hesaplanması işleri, kullanılan malzemelerin testi ve kontrolü yine inşaat mühendisliği kapsamındadır.

Yapıların sadece imalatı değil, onarım ve güçlendirilmesi de yine inşaat mühendislerinin görevleri arasındadır.

Anlaşıldığı üzere, etrafınızda gördüğünüz büyük küçük her türlü yapının her aşamasında inşaat mühendisliği rol oynamaktadır.

Bu kadar geniş bir iş alanı olunca inşaat mühendisliği, yapı mühendisliği, altyapı mühendisliği, hidrolik mühendisliği, malzeme mühendisliği, ulaştırma mühendisliği, kentsel mühendislik, deprem mühendisliği gibi pek çok alt sınıfa ayrılmıştır.

 

İnşaat mühendisi iş imkanı, maaş ve çalışma şartları nasıldır?

Bir öncesi soruyu cevaplarken, aslında inşaat mühendisliğinin iş imkanından da bahsetmiş olduk. Görüldüğü gibi iş imkanı oldukça geniş bir meslek.  İnşaat sektörünün, tüm sektörler arasında en genişlerinden birisi olması da inşaat mühendisliği mesleğinin iş imkanını artırıcı bir etken olmaktadır. İnşaat mühendisleri, sadece özel sektörde değil, kamuda ve belediyelerde de çalışabilmektedir. Bayındırlık, Tarım, Orman, Enerji ve Tabü Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıkları, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü, inşaat mühendislerinin çalışabileceği kamu alanlarıdır. Ayrıca akademik kariyeri seçen inşaat mühendisleri, üniversitelerde öğretim görevlisi de olabiliyor. Uluslar arası anlamda en fazla iş hacmine sahip olan müteahhitler arasında Türk müteahhitlerinin olması, yurtdışı iş imkanını da arttırmaktadır ve inşaat mühendisleri için yurtdışında çalışma ve kariyer yapma imkanı da oldukça yüksektir.

 

Maaş konusu, çalışılan alan ve pozisyona göre farklılık göstermektedir. İnşaat mühendisi maaşları konusunda daha detaylı güncel bilgiye https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/insaat-muhendisi-ve-mimar-maaslari.html linkinden ulaşabilirsiniz.

İnşaat mühendisliği çalışma şartları yine çalıştığınız şirket ya da kuruma, çalıştığınız yerin yurtiçi- yurtdışı olmasına göre farklılık gösterecektir.Yurtdışında maaşlar, genel olarak yurtiçi maaşlarının 1.5-2.5 katları civarındadır.

Genel olarak özel sektör ile devletteki çalışma şartlarının farklılıklarını görmek için : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/ozel-mi-devlet-mi.html adresindeki yazımı okuyabilirsiniz.

 

İnşaat Mühendisi Olmak Hangi Bilgi ve Becerileri Gerektirir ?

Mühendis, Arapça kökenli bir kelimedir ve, matematik bilen kişi anlamına gelir. Mühendislik en başta bir hesap işidir. Mühendislik, doğru hesaplamayı, 3 boyutlu ve analitik düşünebilmeyi gerektirir.

Türk Dil Kurumu inşaat mühendisliğini şöyle tanımlar  “İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı; çeşitli yapılar yol, köprü, bina, peyzaj, çevre gibi şehircilik ve imar dışı alanların ilkeleri, bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, gemi, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimsedir.”

İnşaat mühendisliği, çalışma alanı ve yaptığı işleri dolayısı ile, zevkli olduğu gibi zor bir meslektir. Sorumluluk almayı bilen, iletişim gücü yüksek, planlı ve disiplinli çalışabilen, dikkatli, yoğun ve stresli iş şartlarına dayanıklı, tempolu çalışmayı kaldırabilecek, yönetici vasfına sahip, çalışkan bir birey olmayı gerektirir.

İnşaat mühendisi olmak için, üniversitelerin “inşaat mühendisliği bölümünden” mezun olmanız gereklidir.

Mühendislik zor iştir, hizmet etmeyi, fedakarlığı gerektirir. Çünkü insan hayatının sorumluluğunu aldığımız bir meslektir. Yaptığımız yapılar hem birer milli servettir hem de insanların can güvenliğini taşımaktadır.

Bir günümüzü ele alalım :

“Sabah kalktık ve yüzümüzü yıkadık : İçme suyu, atık su vb. kentsel altyapılarını inşaat mühendisleri yapar.

Üstümüzü giyindik ve çıktık, metroya doğru yürümeye başladık : Karayolları, metro gibi raylı sistemler, köprüler, tüneller, her türlü ulaştırma alanındaki yapıları yine inşaat mühendisleri yapar.

Metrodan indik ve işyerimize geldik. Öğle arası bir avmye yemeğe çıktık. Mesai sonrası da sahil kenarındaki bir kafeye oturmaya gittik. Sonra tekrar eve döndük : Konutlar, iş yerleri, avm’leri inşaat mühendisi yapar.  Hastaneler, okullar, gökdelenler etrafınıza baktığınızda gördüğünüz her türlü betonarme, çelik, prefabrik, ahşap yapılar, deniz yapıları, havaalanları, kısacası her yapı bir inşaat mühendisi eseridir.

Bu mesleği kutsal yapan da budur. İnşaat mühendisliği, mühendisliğin temelidir. Elektrik, makina yokken, ilk çağlarda barınaklar, çeşitli malzemelerden yapılmış yapılar vardı. Geçmişi en eskiye dayanan mühendislik, inşaat mühendisliğidir. Çünkü medeniyetin vazgeçilmez bir öğresidir, temelidir. Bu nedenle ki İngilizce’ de civil engineering, Arapça’ da ise  mühendis-i medeni denmektedir ( Medeniyet Mühendisliği)

 

İnşaat Mühendisliği lisans eğitiminde hangi dersler verilmektedir ve zor mudur  ?

Ders kapsamlarında değişiklikler olabilmektedir. Tüm dersleri görmek için  tercih etmek istediğiniz üniversitenin ders programlarına bakabilirsiniz. Genel olarak, Fizik, Matematik, Kimya gibi lise derslerinin devamı niteliğinde temel dersler, sonrasında mekanik, yapı, malzeme, ulaştırma, geoteknik, hidrolik, yapı işletmesi anabilim dalları altında mesleki dersler gösterilmektedir. Bu dersler sayesinde öğrenciler, yapı statiğinin temel mantığını öğrenmekte, yapı malzemelerini, yapı türlerini tanımakta, inşaat yönetimi konusunda temel bilgiler edinmektedir. Mesleki dersler, çeşitli laboratuvar dersleri ve proje tasarım ödevleri  ile desteklenmektedir.

Ayrıca temel bilgisayar bilgileri, diferansiyel hesaplar, sayısal analiz yöntemleri de inşaat mühendisliği lisans eğitimi kapsamında okutulmaktadır.

 

İnşaat Mühendisliği Tercih Edilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yazımda, özetle inşaat mühendisliği mesleğini tanıtmaya çalıştım. Öncelikle, bu mesleği tercih etmek isteyen adaylar, bu yazıda yazılanları tekrar okumalı ve “gerçekten kişisel yapılarına ve hayattan beklentilerine uygun bir meslek mi ?” bunun sorgusunu yapmalı.

Bu mesleğe ilgi duymuş tüm arkadaşların kişisel sitemdeki  “Aykutca” kategorisindeki diğer tüm makaleleri okumanızı tavsiye ederim.

Aykutca Kategorisi : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/kategori/aykutca

Ayrıca inşaat mühendisliği bölümü puan ve kontejan bilgilerine yine kişisel sitem üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/insaat-muhendisligi.html

Aykut ÖZDEMİR

İnşaat Mühendisi

www.aykutozdemir.com.tr

 

 

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. merhabalar Aykut bey, yıldız teknikte 1.sınıfta okuyorum hem sizinle tanışmak hemde bilgilerinizin bana katkı sağlayacagını düşünüyorum.bu mesajı dikkate alırsanız çok sevinirim .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir