İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Terimleri Sözlüğü
  3. Kot Nedir? Ne İşe Yarar?

Kot Nedir? Ne İşe Yarar?

featured


İnşaat işlerinin içine giren birisinin duyacağı ve kafasında soru işareti bırakacak ilk 5 kelimeden birisi de kot olsa gerek. Bu yazımızda, ilk cümlemdeki kapsama giren ve “kot nedir?” sorusunun cevabını arayan arkadaşlara gelsin :)

Kot Kelimesinin Anlamı

TDK‘ya göre kot : “Temel ile zemin arasındaki yükseklik.” demektir.

Ekşisözlük ise bu kelimeyi

” uzaydaki iki noktanın arasında bulunan yükseklik farkına mühendisler tarafından sırf millet anlamasın diye takılan isim.”

olarak tarifliyor :) Tamam kardeşim o zaman sen öyle 7 kelime ile takılmaya devam et :)

Bu açıklamalardan az çok kafamızda birşeyler şekillenmiş olsa gerek. Şimdi kullanımına ve kot ile ilgili diğer terminolojilere girelim.

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nce Kotlandırma

3 şekilde kotlandırma yapılabilir.

Yoldan kotlandırma : Bu sistemde, binaların cephe aldığı yolun bordür taşı üst seviyesinden itibaren kotlandırma yapılır.  Tretuvar seviyesi röper olarak kabul edilir.

Röper nedir ? 

arazi üzerinde tespit edilen bir noktanın istenildiğinde kolaylıkla bulunabilmesi ve bu noktanın kaybolması halinde yeniden noktayı tespit edebilmek amacıyla noktanın yakınındaki sabit tesislere olan yatay uzaklıkları ölçülerek bir krokiye bağlanmasıdır. (3DKonut)

Tabii Zeminden Kotlandırma : Arazinin meyilli olması durumunda kullanılır.

Köşebaşı Parsellerde Kotlandırma : Yolların ayrı genişliklerde olması durumunda kullanılır.

 

Bu yöntemlerle ilgili daha fazla teknik detay arıyorsanız, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğini inceleyebilirsiniz.

 

 

Şantiye Terminolojisinde Kot

Anlatmaktan daha çok keyif aldığım kısma geldik. Kot kavramı, projede yükseklik adreslemelerinde kullanılır. İtibari kot adı verilen bir başlangıç kotu belirlenir. Diğer kotlamalar da bu itibari kota göre yapılır. Örneğin  0 kotu itibari kot olsun. 1 metre yükseği +1.00 m kotu olur.İtibar kotu seviyesinden 1 metre kazı yaptık. -1.00 kotuna inmiş olduk. Kot, arazi işlemlerinden anahtar teslimine kadar, inşaatın her aşamasında oldukça kullanılan bir terminolojidir.

Deniz seviyesine göre olan yükseklikler, global kotlardır. Yukarıda biraz bu konuya değinmiştim. Bunlar işin İmar ve Topografik kısımları. Ancak her yapıda, o yapıya özgün mimari  kotlandırmalar kullanılır. Genelde, zemin kat  bitmiş taban kotu 0.00 kotu kabul edilir.  Aşağı katlara inerken (-) kotlar, yukarı kotlara çıkarken (+) kotlar kullanılır.  Kat yüksekliğimiz 3 metre diyelim. 2.Bodrum kat bitmiş zemin kotumuz -6.00 kotu civarındadır. 2. kat bitmiş zemin kotumuz ise +6.00 kotları civarındadır.

Kesitlerle açıklayalım. Öncesinde size kot işaretini taktim edeyim. Projelerde bol bol karşılaşırsınız o nedenle aşinalık kazanın :) Kendisi şu kılıklara girebilir :

kot nedir
kot işareti

 

 

 

 

 

Aşağıdaki bir binada verilmiş kot çizgilerini görebilirsiniz. Pek okunmuyor ancak fikir açısından güzel bir örnek.

 

Şantiyedeki kullanımlarını biraz örnekleyelim. Zemin kat bitmiş kotumuz 0.00 dedik.  2 cm zemin kaplama, altında 5 cm şap, altında 80 cm temel, altında 5 cm koruma betonu, izolasyon ve altında 10 cm grobeton. Temel altı dolgumuz da 50 cm diyelim. Kaç cm oldu, 152 cm. Demek ki kazı kotumuz -1.52 kotuymuş .

İnşatta Kot Nasıl Alınır 

Parselimizde referans kotlar vardır. Harita mühendisi veya teknikeri, bu referans kotlarını kullanarak imalatlara kot verir. Size -1.02 kotunu gösterir ve size o kota kadar kazı yaparsınız.  Yukarıdaki örnekte temel üst kotumuz  -0.07 kotudur. Temel betonumuzu bu kot bilgisiyle dökeriz. gibi örnekler verilebilir. Şantiyede her imalat düşeyde kotlara yatay düzlemde ise akslara göre yapılır. Aks çizgilerinin mantığını da başka bir yazımda anlatacağım. Kotlara dönelim. Nivo ve mira ile kot alma hakkında daha detaylı bilgi şu yazımda : Nivo ve Mira Nedir?

Şantiyede kottan sonra en çok duyacağınız kelime +1 kotudur. (artı bir kotu) Bununla ilgili bir soruyu detaylı şekilde cevaplamıştım, oradan faydalanabilirsiniz : +1 Kotu Nedir? 

Kot Farkı Nedir?

2 kot arasındaki farktır. Şantiyede kot hesaplamalarında, bilinen kottan bilinmeyen bir kotu bulmada kullanılır. Az önce yukarıda temel üst kotunu, kazı kotunu, kot farkından yola çıkarak bulduk.  2 seviye arasındaki yükseklik farkıdır. Bir de hatalı kot verilen imalatlarda da , hatayı belirtmek adına “kot farkı var” gibi tabirler kullanılır. Yani şefiniz sizi arayıp burada kot farkı var diyorsa, korkamnız gereken bir durum var demektir :)

Kot konuna gelmişken, kırmızı kot ve siyah kot tabirlerine de değinmeden olmaz.

Siyah Kot Nedir

Doğal zemin kotudur.

Kırmızı Kot Nedir

Kullanılacak olan, bitmiş zemin kotudur.

Bukotlardan faydalanarak yarma ve dolgular hesaplanır. Eğer siyah kot kırmızı kotun üzerindeyse, kazı yani yarma yapılacak demektir. Kırmızı kot yukarıda ise, doğal zemin kotunu kullanım kotuna çıkarabilmek için dolgu yapılacak demektir.

Umarım faydalı olmuştur.

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. Ferhat ÖREK 6 yıl önce

    Emeğiniz için teşekkürler.Güzel anlatmışsınız

  2. Oğuzhan Murat 5 yıl önce

    Çok faydalı ve yalın.Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir