1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Teknolojileri
  3. Artık 3D Tarama Yöntemi Tercih Ediliyor

Artık 3D Tarama Yöntemi Tercih Ediliyor

featured


Herhangi bir objenin görüntüsünün bilgisayar ortamına kolaylıkla aktarılabildiği bir teknoloji içerisinde yaşıyoruz. Ve hızla ilerleyen teknoloji bu noktada da pek çok yeniliği beraberinde getirdi. Artık objelerin 3D modeli de bilgisayar ortamına nokta bulutu data olarak aktarılabiliyor. Bu da 3D tarama tekniği olarak adlandırılıyor. Objelerin 3 boyutlu görüntüsünün bilgisayar ortamında mevcut olması elbette pek çok yeniliğin de habercisi olarak değerlendiriliyor.

Öncelikle 3d tarama hakkında sizlere biraz daha detaylı bilgi verelim. Bu yöntem elle tutulabilen bir objenin CAD datasının oluşturulabilmesi açısından önem taşıyor. Bilgisayar ortamına 3D tarama ile aktarılan objenin 3B tarama ile desteklenmesi halinde CAD datasının oluşturulması bakımından ilk aşama gerçekleştirilebiliyor. Bu yöntemle poligon mesh verileri elde edilebiliyor ve bu veriler de STL, OBJ, PLY, WRL, AOP, ASCII, PTX, E57, XYZRGB gibi formatlarda hazırlanabiliyor.

3 Boyutlu Tarama Yöntemi ile Tanışın!

Bu tarama tekniği hem lazer tarama hem de optik tarama formunda gerçekleştirilebiliyor. Bu iki yöntemde poligon yani “.STL” formatında veri elde etmemizi sağlıyor. 7-70 mikron hassasiyetinde ve 1/1 ölçeğinde olan, nokta bulutu data bu modellemenin ilk aşaması oluyor. Bu yöntem aslında yeni bir çığır açıyor. Çünkü 3D datası mevcut olmayan bir ürünün yeniden üretim safhasına hazırlanması mümkün olabiliyor. Örneğin bir ürün üretildikten sonra CAD datasının bilgisayar ortamında mevcut olmadığı durumlarda ya da herhangi bir ürünün üreticisinin artık mevcut olmadığı hallerde söz konusu ürünün yeniden üretilmesi için gerekli ilk adımın atılması artık imkansız değil.

3D Tarama ile Neler Yapılabilir?

Aynı zamanda rakip ürünün tüm özelliklerinin analiz edilmesini de mümkün kılıyor. Herhangi bir ürünün CAD datası olmasa da 3D tarama tekniği ile revizyonunun gerçekleştirilmesini de mümkün kılıyor. Ürünün teknik açıdan gözden geçirilmesi, çalışan tüm parçalarında hata kontrolünün yapılması gibi son derece önemli olan pek çok imkanı sunuyor olması da yakın gelecekte 3D tarama tekniğine çok daha fazla gereksinim duyulacağının sinyalleridir.

Ülkemizde bu tekniği başarılı bir şekilde kullanan Artı 90 ekibi elle tutulabilen tüm objeler için 3D tarama tekniğini uygulayabiliyor. Üstelik firma bu hizmeti mobil olarak da sunuyor. Mutlaka İstanbul’da olunmasına gerek yok; tüm Türkiye’ye hizmet sunabiliyorlar. Üretimde yeni bir çığır açan bu teknolojiyi siz de yakalayın. Çağı yakalamak adına öncelikle firmanın web adresinden daha detaylı bilgi almanızı öneririz.

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap