İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Bilgileri
  3. Metretül Nedir? Nasıl Hesaplanır ?

Metretül Nedir? Nasıl Hesaplanır ?

featured


Metretül Nedir?

Metretül, iki boyutlu fakat bir boyutu standart olduğundan tek boyutlu kabul edilebilen malzemeler için kullanılan bir ölçü birimidir Örnek verecek olursak:  pimaş boru metre, linolyum yer kaplaması metrekare, pvc doğrama metretül cinsinden birimlendirilir. (Serki)

Metretül, İngilizcede “linear meter ” ya da ” running meter ” terimleri ile ifade edilmektedir.

Teoride böyle ancak inşaat işlerinde,  “metre” ve “metretül” kavramı birbirine girmiştir ve birbirinin yerine kullanılmaktadır. Burada şöyle bir ayrım yapılabilir, metraj, yani miktar belirtirken metre ve metretül terimlerini kullanabiliriz. Yani 10 metre doğrama demek ile 10 metretül doğrama demek arasında bir fark yoktur, aynı şey anlaşılır.

Ancak mesafe, uzunluk belirtirken durum farklıdır. Örneğin proje üzerinde bir ölçü verirken, veya 2 aks arasındaki bir mesafeden veya katlar arasındaki kot farkından bahsederken, 3 metretül demek hatalı olacaktır. Bu gibi metraj hesabı dışındaki uzunluk ve mesafe tanımlamalarında metre kullanılması uygundur.

Sanırım bu açıklama ile, aradaki farkı daha iyi anladık. Kısacası metretül, sadece metraj işlerinde kullanılan ve metre ile aynı anlama gelen ölçü birimidir. (kg, m2, m3 gibi)

Metretül kısaltması “mt” ‘dür.

Metretül Hesaplama

İnşaat işlerinde, mt birimi ile hakedişe giren bazı pozlar şunlardır :

  • Süpürgelik (granit, seramik, ahşap, alüminyum vb.)
  • Korkuluk
  • Boru
  • Doğrama, kutu profil vb. profiller
  • Bordür
  • Harpuşta, denizlik vb. aksesuarlar

vb.

 

Bu örnekler giderek artırılabilir. Hepsinin ortak yönü ise, m2, m3 gibi  hesaplamaya girmeye pek uygun olmayan geometrik formlarda olmalarıdır.

Örneğin granit kaplama metrajı yapıyorsunuz, zemin ve duvar alanlarını m2 olarak hesaplarsınız. Ancak  katta toplam 1000 metre uzunlugunda 5 cmlik bir süpürgelik var ise, bunu 0,05 x 1000 = 50 m2 olarak hesaplayıp keşfe m2 olarak girmek mantıklı olmayacaktır. Çünkü süpürgelik lineer bir iştir, hem malzeme maliyeti, hem de sahadaki uygulama maliyeti, 30×30, 40×40 gibi duvar ve zemin kaplamalarından farklıdır. O nedenle daha pratik bir şekilde mt cinsinden miktarı hesaplanır ve fiyatlandırılır.

Örnek Metretül Hesaplamaları

PVC  Metretül ve Maliyet Hesaplama

 

pencere metretül hesabı nasıl yapılır

Üstteki şekilde görülen PVC pencerede yükseklik 1.50 metre ve genişlik 1.50 metredir. (Dikdörtgen 

PVC Pencere Fiyatları hesaplanırken, kullanılan tüm profiller sayılır.

Fiyat çıkartırken mtül hesabı kullanılır.

Pencerede yükseklik olarak 1.50 mt 3 adet dikey profil vardır.

2  adet kanattaki 1.5 mt dikey profil vardır.

Toplamda 5 dikey profildir. Bu; 5×1.50 = 7.50 mtül olarak hesaplanır.

Yatay profil olarak ise 2 profil vardır. Hesaplarsak; 2×1.5 = 3 mtül bulunur.

65cm uzunlugunda (0,65 mt) olarak 2 adet yatay kanat  profili  vardır. Bu da 2×0.65 = 1.3 mtül eder.

Şimdi toplayalım: 7.50 + 3 + 1.3 = 11.8 mtül

1.50*1.50 pencerede 11.8 mtül profil bulunduğunu hesapladık.

Yani kullanılan pvc profil 11.8 mtüldür.

 Bu rakamı, firmanın yaptığı fiyat ile çarpıyoruz.

 Mtül başına fiyatı 50.00 TL olarak kabul ederek bir fiyat çıkartalım. (Birim fiyat afakidir)

11.8×50,00 TL =590,00 TL

Bu sadece pvc doğramanın fiyatıdır. Komple pencere için, cam, açma kolu, fitil vb. her türlü malzeme ve aksesuar da dahil edilmelidir.

Bir kanat açılımı, kol vb. aksesuarlar toplamda 50 TL diyelim.

Profili hesapladıktan sonra sıra geldi cama.

Pencerenin yükseklik ve genişliğini çarpıyoruz. 1.50×1.50 = 2.25 metrekare.

Bu rakamı firmanın yaptığı camın fiyatıyla çarpıyoruz.

 Camın metrekaresi 100 TL olarak düşünürsek; 2.25 x 100 = 225.00 TL

Eğer pvc pencere pervazlı olacaksa, dönülen pervazın metresi de hesaplanır. 4 tarafı pervaz olacaksa 1.50×1.50 metrekare bir pencerede 1.50 x 4 = 6 metre pervazı, firmanın yaptığı pervazın fiyatıyla çarparız.

 Pervazın metresini 20 TL olarak kabul edersek 6 x 20 = 120 TL

PVC Profil =  590.00 TL
Aksesuar   =  50.00 TL
Isıcam       =  225.00 TL
Pervaz       =  120.00 TL
TOPLAM    = 985.00 TL+K.D.V

Pimapen Metretül Hesabı

Pencerei, kapı vb. maliyet hesaplarında neden  metre kare kullanılmaz? Çünkü o doğram ölçülerine 4 mt de profil kullanılır 40 mt de kullanılabilir,kayıtların sayısı,kanatların sayısı ,metretülü arttırır veya azaltır ,dolayısı ile kullanılan tüm profil hesaplanır. Teklif verirken m2 olarak verilebilir ancak maliyet analizinde camlar m2, doğramalar mt olarak ayrı ayrı hesaplanmalıdır.
Cam hesaplaması ; Metre kare olarak yapılır ,çünkü o ölçülerdeki metre kareye yapılacak cam alanı değişmez…
Aşağıdaki 1 .doğramanın ölçülerinin Metre Tülünü hesaplayalım..

 

 

 

ÖlçüKasa
Kayıt Sayısı
Toplam
2.50 mt x 3
= 7.50 mt
1.50 mt x4
= 6.00 mt
1.20 mt x4
= 4.80 mt
. 60 mt x4
= 2.40 mt


Toplam =20.70 MetreTül

 

Bordür mt hesabı :

Yukarıda bir yol bordürünün şeklini görmektesiniz. Bu bordürün metrajını nasıl yaparsınız?  m2 veya m3 yapmak mantıklı olmaz çünkü yamuk geometrisine sahiptir. Adet  olarak yapılabilir fakat hakediş ve keşif çalışmalarında problem olacaktır. Büyük bir sahada binlerce adet bordür kullanılabilir. En kolayı mt olarak hesaplamak olacaktır. Autocad üzerinden bordür çizgilerini ölçüp mt metrajı çıkarmak çok daha basittir.

Sipariş verirken de şu mantık kullanılır. Örneğin 700 mt bordür yapılacak. Yukarıdaki bordürün uzunlugu  70 cm yani 0,70 mt’dür. 700 / 0.7 = 1000 adet bordür gerekmektedir. %5 fire dersek, 1050 adet bordür sipariş edebiliriz.

Bu yazıyı okuduğunuza göre, PVC doğrama malzemesi ya da hizmeti alacak  olabilirsiniz:) Öyleyse şu yazımı da okumak isteyebilirsiniz diye paylaşayım :  Hangi PVC Markasını Seçmelisiniz? Neden?

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (30)

  1. mehmet lamba 12 yıl önce

    sevgili hemşerim merhaba ben elbistanlıyım bir konuda yardımını isteyeceğim binamızı mantolama yapacağız daire metrajları farklı daire başına düşen miktarı nasıl hesaplarız katsayı nasıl hesaplanır sade bir şekilde anlatırsan sevinirim teşekkürler

    • Merhaba Mehmet Bey,

      Öncelikle geciken cevabım için özür dilerim. Çok bilgili olduğum bir konu değildi ve sizi yanlış yönlendirmemek adına biraz araştırma yaptım. Eğer sorunuzu yanlış anlamadıysam, herhangi bir katsayı hesabı yok. Bu konuya kat mülkiyeti kanunu açıklık getirmiştir(634 ve değişklik 5711). Çatı ve dış cepheler, tıpkı merdiven, asansör gibi yapının ortak alanıdır. Ortak alanlarda tadilat, onarım vb. durumlarda eşit ödeme yapılır. Çatı katında yapılan bir tadilatta, benim dairem çatı katında değil denilemiyor. Nasıl ki çatı katındaki bir tadilatta sadece en üst katlar öder diye bir durum söz konusu değilse, herkes eşit ödeme yapıyorsa, mantolamada da aynı durum söz konusudur. Yargıtay kararlarına göre mantolama işi faydalı yenilikler ve ilaveler kapsamında değerlendirilir. Eğer apartman yönetimi salt çoğunluk ile böyle bir karar alsa bile ( örneğin 20 daire var 11 i olur dedi) diğerleri de eşit ödeme yapmak zorundadır. Yani önemli olan salt çoğunluk sağlanmasıdır. Umarım sorunuza cevap verebilmişimdir. İyi çalışmalar

  2. ertuğrul sarı 11 yıl önce

    meraba benim sizden öğrenmek istediğim pvc hesaplamasını öğrendik sayenizde ama bu balkon demirlieri ve bahçe demirleri bildiğiniz gibi birçok silme veya profilden oluşuyor bunların mtül olarak hesaplanması nasıl oluyor

  3. uSTA ELLERİNE SAĞLIK GÜZEL BİR ÇALIŞMA OLMUŞ.

  4. çok güzel anlatmışsın gerçekten çok anşlaşılır bir şekilde ama böyle hesaplamak gerçekten çok zor biz pimapenciler bile kapı pencere fiyatlarını hesaplarken böyle hesaplamıyoruz gir ölçüleri bilgisayara versin fiyatını hemen devir kolaylık devri :)

  5. merhabalar

    yeni şantiyeciğim sizlerden bu şekilde yardım almak çok memnun edici
    şimdiden teşekkürler

    ben şantiyede kaba ve ince işlerin ölçü ve metraj alma protik özelliklerini ögrenmek istiyorum sizlerden şimdiden teşekürler ve başarılar dilerim .

  6. Merhaba, lütfen yardım size bi soru soracam. 300 m uzunluğunda19cm genişliğinde ve 0.40 mm kalınlığındaki pcv kenar bandı nasıl kilograma çevrilir bana açıklamalı bir formülle yardimci olur musunuz?
    Teşekkürler.

  7. konya inşaat demiri 8 yıl önce

    Teşekkürler bu güzel ve bilgilendirici paylaşımınız için.

  8. merhaba hocam;
    Hocam mermer merdiven kaplama da mermerin Poz No: Y.26.020/031A
    Tanımı: Beyaz mermer levha ile merdiven basamağı kaplaması yapılması (basamak 3 cm, rıht 2 cm kalınlığında) (honlu veya cilalı) ile kaplaması yapılacak, mermer metrajını hesaplayamadım bana yardımcı olur musunuz hocam

  9. Mrb hocam acaba söve kemer ve katsilme metre tül hesaplama nasıl olur bazılarının eni 42 cm geliyor bazıları da 15 bunları nasıl hesaplariz yardımcı olabilirseniz sevinirim Saygılarımla

    • bu metretül hesabının amacına ve anlaşma şekline bağlı. maliyet hesabı için diyelim, siz her kalınlıktaki söve için aynı fiyata anlaştıysanız en farklı gözetmeksizin hesaplarsınız, ancak farklı enlere farklı fiyatlarda anlaşma yapıldıysa her bir kalınlığı kendi içinde hesaplamalısınız.

  10. Hocam öncelikle yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum söve işçilik fiyatı hesaplarken onların eni fazlaysa eni çarpı uzunluk mu yoksa sadece attığın söve uzunlukmu hesaplanır saygılar sunarım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir