1. Ana Sayfa
  2. Sponsor İçerikleri
  3. İnşaat Maliyet Hesabı Nasıl Yapılır?

İnşaat Maliyet Hesabı Nasıl Yapılır?

featured


Günümüzde inşaat maliyet hesabı en çok zorlanılan hesaplardan biri olmuştur. Değişken maliyetler, küresel etkiler, hammadde artışları, yüksek enflasyon oranları, düşük alım gücü, dolar kuru gibi etkiler inşaat maliyetini zorlaştıran etkilerdir. İnşaat maliyet hesabı inşaatı oluşturan bileşenleri ve bu bileşenleri yaparken oluşan maliyetlerden oluşur. Bir işin malzeme değeri birim malzeme maliyeti olarak adlandırılır. Birim yapılacak işin hesap biçimine bağlıdır. Örneğin süpürgelik birimi metretül iken beton birimi metreküptür. Birim işin yapılması için gereken bedele de birim işçilik maliyeti denir. Örneğin, tuğla duvar metrekare üzerinden fiyatlandırılır ve buna karşılık ustalar birim alana yani metrekareye karşılık gelen birim işçilik fiyatını söylerler. Yani toparlarsak bir inşaatın birim maliyetleri ile metraj değerlerinin çarpılması ve alt alta toplanması ile oluşan hesaba inşaat maliyet hesabı denir.

Maliyet hesabı günümüzde çeşitli programlar yardımıyla yapılmaktadır. Programların ana mantığı yukarıda anlattığımız gibi birim maliyet değerleri ve hesaplanan metrajların detaylandırılarak bir arayüze dökülmesidir. Programların yaptığı aslında sadece el ile yapılan hesabın mantıklı bir biçimde yazılıma dökülmesidir. Bir iş kalemi üzerinden genel mantığı anlayalım. Örneğin, tuğla duvar işini düşünelim. Tuğla duvarın birimi metrekaredir. Program öncelikle girdiğiniz verilere göre duvar alanlarını hesaplar. Bazı programlar otomatik hesaplarken bazı excel dosyalarında metrajları kendiniz girmeniz gerekir ve bu uğraştırıcıdır. Bunun yanında birim maliyetler en önemli kısımdır. Piyasada maliyetleri belirlemek ona göre programa entegre etmek oldukça zordur. Excel dosyalarında bunu kendiniz yapmanız gerekir. İnşaat Hesabı programında maliyetleri girmenize gerek yoktur. Otomatik olarak konuma göre verecektir. Maliyet değerleri ile metrajlar çarpılarak sonucu verir. Programın hesap mantığı tüm iş kalemlerinde aynı ilerler. Bazı kısımlarda seçenekler de önemlidir. Örneğin, mantolama malzemesinin XPS mi yoksa EPS mi olacağına karar vermeniz gerekebilir. Excel gibi kalıp programlarda seçenekleri kullanmak zorlaşır. İnşaat Hesabı kolay kullanım arayüzü sayesinde sizlere birden fazla seçenek sunar. Sonuç olarak kullanacağınız programın güncelliği, basitliği, kullanım kolaylığı gibi etmenler çok önemlidir.

İnşaat Maliyeti Dağılımı Nasıldır?

İnşaat maliyeti hesaplama çalışmasını ince işler maliyeti, kaba işler maliyeti ve diğer maliyetler olmak üzere üç başlıkta toplayabiliriz. Üç başlık kendi içerisinde de bölümlere ayrılmaktadır. Kaba işler maliyetinde hafriyat, beton, demir, duvar gibi maliyetler bulunur. Bu kategoriler içerisinde en fazla yer kaplayan beton-demir maliyetleridir. İnce işler maliyetinde ise sıva, boya, dış cephe, parke, kapı, mobilya, tesisat, şap, kartonpiyer, alçıpan gibi maliyetler bulunur. En fazla paya sahip olan parke, ahşap işleri, kapı, mobilya maliyetleridir. Bu maliyetler tercihlere göre değişebilir.

İnşaat Maliyetini Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

İnşaat maliyetini etkileyen birçok etken vardır. İnşaat maliyeti genel anlamda çok kapsamlı olduğu için tüm küresel ve yerel etkilerden etkilenmektedir. Bu durumda inşaat maliyetini olumsuz etkilemektedir. Kur fiyatlarındaki artış ve küresel çatışmalardan ötürü öncelikle yakıt fiyatları artar. Yakıt fiyatlarını sadece benzin, mazot olarak düşünmeyin. Bunun içine doğalgaz, elektrik, kömür gibi yakıtlarda dahildir. İnşaat içerisinde bulunan tüm malzemeler fabrikalarda ve üretim tesislerinde üretilmektedir. Bu malzemelerin bir kısmı yerel piyasada elde edilirken bazı malzemeler ise dış piyasadan alınır. Yerel piyasadan alınsa da dış piyasadan alınsa da tüm kalemlerde nakliyat maliyeti oluşacaktır. Örneğin, doğalgaz fiyatlarının artışı sanayide beton fiyatlarını artmasına yol açmaktadır. Bu doğalgaz artışından ötürü beton firmaları bazı bölgelerde beton metreküp maliyetini artırmıştır. İnşaat maliyetini etkileyen diğer unsurlar: malzeme seçimi, yönetmelikler, arazi durumu, zemin özellikleri, kat adedi, kat yüksekliği, katlarda bulunan daire türleri, kat içerisine yapılacak lavabo-wc adedi, kat hollerine yapılacak merdivenler, kat yüksekliğine bağlı olarak uygulanacak asansör sayısı… Sonuç olarak inşaat maliyetleri birçok etkene bağlı bir sistemdir. Bu yüzden bir inşaatı yönetmek günümüzde zorlaşmıştır. Bu noktada maliyet hesaplama uzmanı olan insaathesabi.com sizlere yardımcı olacaktır. Kolay kullanımı ve güncel maliyetleri, %90 doğruluğu sayesinde inşaat maliyet hesaplarınızda sizlere uzmanlık edecektir. Ücretsiz deneme sürümü sayesinde programı test edebilirsiniz.

İnşaat Hesabı: https://insaathesabi.com/

İnşaat Maliyetini Nereden Hesaplamalıyım?

İnşaat maliyeti hesaplarken kesinlikle bir paket programa ihtiyaç duyarsınız. Günümüzde daha çok excel üzerinden işler yürütülmektedir. Excel üzerinden yazılan kodlamalar ile girilen maliyetlere göre toplam inşaat maliyeti hesaplanmaktadır. Bu maliyetleri girmek tek tek uğraşmak zordur ve vakit alır. Bunun haricinde piyasada çeşitli metraj programları bulunmaktadır. Fakat güncel bir şekilde hesaplayan paket program sayısı azdır. İnşaat maliyeti hesabı için en önemli şey programın basit ve güncel olmasıdır. Fiyatların güncel olması size doğru maliyeti verecektir. Çoğu müteahhit, inşaat mühendisi ve mimarlar excel dosyaları satın almakta ve buradaki maliyetleri tek tek girerek toplam maliyet raporu çıkarmaktadır. Bu durum özellikle müteahhitler açısından zordur. Müteahhitler ön rapor vermek adına daha projenin detayları belirlenmemişken mal sahibine proje maliyetini sunması gerekir. Ön tekliflerde doğru ve yaklaşık maliyet vermek ihalelerde ve tekliflerde oldukça önemlidir. Maliyet hesabından sonra birde bu verileri rapor haline getirip sunulması gerekir. Bunun yanında inşaat yapım sırasında, gider yönetimi ve diğer maliyetlerin kontrolü bir paket programda olması gereken özelliklerdendir. Fakat bu özelliklerin çoğu excelde hazırlanan paket programlarda yoktur. Tüm bu sorunları gördükten sonra karşımıza tek çözüm yolu olarak İnşaat Hesabı çıkıyor. İnşaat Hesabı ile karmaşık hesaplamalar veya excel tabloları ile günlerce uğraşmanız gerekmez. Sadece bağımsız bölüm ve proje detaylarını girdiğinizde tüm projenizin tam maliyeti, ortalama %90 doğruluk oranı ile dakikalar içerisinde otomatik olarak oluşturulur. Şimdi sizlere İnşaat Hesabı’nın inceliklerinden bahsedelim.

Neden İnşaat Hesabını Kullanmalıyım?

İnşaat Hesabı’nı neden kullanmanız gerektiğini maddeler halinde sıralayalım:

  • 1.000+ fazla gerçekleşmiş projeden alınan akıllı hesaplama algoritması ile projenizin A’dan Z’ye tüm maliyetini kalem kalem hesaplayan, dilerseniz size PDF formatında sunan ortalama 60 sayfalık detaylı maliyet analiz raporu sayesinde projelerinizi rahatlıkla sunabilirsiniz.
  • Türkiye’nin 81 ili ve 913 ilçesindeki aktif inşaat projelerini eş zamanlı tarayarak topladığı ürün ve işçilik fiyatlarını kullanarak projenizin gerçek maliyetini, gerçek piyasa fiyatları ile dakikalar içerisinde hesaplanmasını sağlayan anlık fiyat güncellemeleri sayesinde projelerinizi doğru bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
  • Projenizdeki bağımsız bölümleri ve kullanılan malzeme türünü değiştirerek kolayca farklı versiyonlar denemenizi ve maksimum karlılığı bulmanızı sağlayan esnek hesaplama yapısı oldukça önemlidir.
  • Gerçek saha verileri sayesinde tekliflerinizi piyasa koşullarına göre oluşturmanızı ve hızlı hesaplama yapısı sayesinde tüm fırsatları kolayca değerlendirip, rekabetçi teklifler sunmanızı kolaylaştıran hızlı hesaplama yapısı sayesinde sizi öne çıkarır.
  • Aktif projeleri takip eden, tamamlanan projelerin gerçek maliyet verileri ile hesap tutarlılığını kontrol eden ve hesaplama algoritmasını çapraz fonksiyonlar ile sürekli doğrulayan, gelişmiş hesap tutarlılığı sayesinde ortalama %90 doğruluk payı bulunan maliyet hesabı yazılımıdır.
  • Projenizi hazırlarken bina yüksekliği, kat sayısı, proje alanı gibi girdiğiniz veriler doğrultusunda yönetmeliğe uyumlu eklemeler ve uyarılar yapan interaktif planlama sistemidir.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap