1. Ana Sayfa
  2. Sponsor İçerikleri
  3. Mermer Çeşitleri

Mermer Çeşitleri

featured


Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin tekrardan kristalleşmesiyle oluşmuş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98’i kalsiyum karbonat meydaana getirmektedir. Düşük miktarda magnezyum karbonat bulundurmaktadır. Kalsiyum karbonat kristallerinden meydana gelen mermerlerde asıl mineral açısından kalsit’tir. Bununla birlikte az da olsa silis, silika, feldspat, demiroksit, mika, fluorin veorganik maddeler olabilir. Renkleri daha çok beyaz ve grimsidir. Ancak yabancı maddeler sebebiyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler. Mikroskop ortamında bakıldığında, birbirine iyice geçmiş “Kalsit Kristalleri”nden oluştuğu  görülür.

Mermer Kullanım Alanları

Eski çağlarda dayanıklığı nedeniyle sanatsal alanlarda kullanılan mermer, şimdilerde inşaat alanı ilk olmak üzere, dekorasyon, süs maddeleri yapımı, heykelcilik ve mezar taşı yapmada kullanılır.
Büyük bloklardan ebatlanan plakalar ve öteki boyutlu ürünler, binaların iç ve dış cephe yapımında, merdiven yerlerinde, mutfak, şömine ve banyolarda bunun yanında taşıyıcı kolon şeklinde de kullanılabilmektedir. Bunun yanında süs eşyası yapımında, masa, sehpa, biblo, avize, kültablası vs. ürünlerin imalatında mühim oranlarda genellikle damarlı mermer, renkli mermer, oniks mermeri ve yeşil somaki tüketilmektedir.

Mermer Çeşitleri

Ekonomik koşullara göre mermer çeşitleri üçe ayrılır. Normal mermerler, sert biçimindeki mermerler ve traverten oniks mermerler. Bu mermerlerin nitelikleri ise şu şekildedir;

• Normal mermerler; dolomit, konglomera.

• Sert biçimdeki mermerler: granit, serpantin, diyabaz.

• Traverten ve oniks mermerler kuvars ve karbonhidrat açısından zengin olan mermerlerdir.

Mineralojik oluşumuna göre mermer türleri şu şekildedir;

• Metamorfik mermerler; mermerleri meydana getiren kayaç yapılardır. Kayaçlar ise minerallerin değişmesi ile mermer cinslerini meydana getirmektedir. Kimyasal ve fiziksel koşullar sebebiyle değişiklik gösteren mermer cinslerine metamorfik mermer adı verilir. Gnays, kuvarsit, şist bu kayaçlardandır.

• Mağmatik şeklindeki mermerler; mağmanın yüzeye çıkması ile bağlantılı biçimde uğradığı farklılıklar mağmatik mermerleri  oluşturmaktadır. Diyabaz, andezit, serpantin, granit ve gabro mağmatik mermerlerdendir.

• Sedimanter mermer ise, farklı kayaçların parçalanması ve daha sonra çimentolaşması ile ortaya çıkar.

Mermerler, yapı ve dokularına göre de çeşitli biçimde sınıflandırılırlar. Bu cins mermerler dört çeşittir. Kaliteli mermerlerden olan bu mermerler daha çok dekoratif maksatlı olarak kullanılmaktadır. Bu dört mermer türü şunlardır;

• Breşik mermer olarak isimlendirilen cins,  ikincil mineraller vasıtası ile dolgunlaştırıp cilalanan mermerlerdir.

• Masif mermer cinsi, ince ve iri tanelere sahip mermer cinsidir. Doku olarak hoş göründüklerinden dolayı daha fazla  tercih edilirler.

• Şisti mermer cinsi  ise dokusunun yapraksı olduğu mermer cinsidir.

• Laminal mermerler renkli şeritleri ile dikkat toplarlar.

Mermerler, aynı zamanda mineral tane ebatlarına göre de sınıflandırılmaktadır. Mineral tane ebatları şu şekildedir;

• İnce taneli

• Orta taneli

• İri taneli

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap